Followers

Rabu, Jun 20, 2012

Mereka Menghasut : Akta Hasutan?

Kepercayaan kepada Tuhan
Kesetiaan kepada Raja dan Negara
Keluhuran Perlembagaan
Kedaulatan Undang-undang
Kesopanan dan Kesusilaan

Salam dan salam sejahtera.

Rata-rata dalam kalangan kita pasti pernah melafaz Rukun Negara pada setiap hari Isnin ketika bersekolah di sekolah rendah dan sekolah menengah.

Apabila tamat zaman persekolahan, Rukun Negara seakan 'terpinggir' daripada hidup kita.

Adakah dengan 'terpinggirnya' Rukun Negara daripada hidup kita selepas zaman persekolahan maka ianya menjadi punca kepada kebiadaban segelintir manusia khususnya pemimpin dan golongan mahasiswa terhadap Ketua Negara/Negeri dan Ketua Kerajaan?


Ini baru Rukun Negara. Jika mereka benar-benar mengamalkan dan menghayati Rukun Islam dan Rukun Iman pasti tidak akan berlaku seperti ini.Saya tidak mahu mengulas mengenai kebiadaban bekas Menteri Besar Perak yang membuat kenyataan di dalam twitternya mengenai nombor pendaftaran WWW1 milik Baginda Sultan Johor.


Saya juga tidak mahu mengulas mengenai segelintir rakyat Malaysia yang kononnya berpendidikan tetapi tidak mencerminkan diri mereka sebagai golongan yang berilmu.


Satu persoalan yang ingin saya lontarkan ialah, adakah Akta Hasutan 1948  masih relevan dan dapat menghalang/mencegah penghinaan kepada Raja/Sultan daripada berulang?


Saya bukanlah seorang yang mahir mengenai undang-undang tetapi saya menyedari bahawa Akta Hasutan 1948 sebenarnya sudah memadai untuk menghalang/mecegah penghinaan terhadap Raja/Sultan daripada berlaku.


Akta Hasutan 1948 Perkara 3 (1) (a) Sesuatu "kecenderungan menghasut" ialah kecenderungan - bagi mendatangkan kebencian atau penghinaan atau bagi membangkitkan perasaan tidak setia terhadap mana-mana Raja atau Kerajaan.


Apabila bekas Menteri Besar Perak menulis di twitter mengenai isu yang pernah saya ulas sebelum ini, beliau dilihat cuba mempengaruhi/menghasut orang lain untuk melakukan perkara yang sama.


Saya tidak mahu mengulas mengenai 'penghinaan berantai' yang diterima oleh Baginda Sultan saya (Sultan Johor) apabila seorang demi seorang manusia telah berlaku biadab terhadap Sultan Johor.
(Aku bukan macam engkau yang sanggup jilat pungkoq amBABIga dijalanan, merosakkan harta benda awam, merosakkan nama baik Malaysia di luar negara)

Terdapat juga manusia yang biadab itu daripada golongan mahasiswa yang kononnya berpelajaran. Alhamdulillah, mahasiswa itu khabarnya telah digantung pengajian kerana terlibat dengan demonstrasi haram. Maknanya, mahasiswa itu adalah baka-baka yang akan menjahanamkan negara.


Semoga pihak berkuasa dapat mengambil tindakan tegas terhadap mereka yang biadab dan lupa daratan ini.

1 ulasan: