Followers

Ahad, Disember 26, 2010

Harimau Malaya tolak malaySiAnjing!

Salam.. Salam Sejahtera..

Musim perlawanan bola sepak Piala Suzuki AFF 2010 sedang hangat melanda. Sesuatu yang menarik untuk diperkatakan ialah langkah cemerlang pasukan bola sepak Skuad Harimau Malaya negara kita, Malaysia.

Perlawanan akhir pertama di Stadium Nasional Bukit Jalil, Kuala Lumpur melibatkan pasukan Harimau Malaya (Malaysia) dengan Sang Garuda (Indonesia).


Walaupun Indonesia sudah menjulang piala tersebut sebanyak 5 kali, tetapi sokongan peminat di tanah air sendiri amat perlu untuk memangkin psikologi positif para pemain Harimau Malaya.

Bola sepak atau apa jua sukan sepatutnya menjadi wadah untuk penyatuan. Namun begitu unsur penyatuan itu seakan-akan terabai dek ketaksuban para penyokong yang kurang bijaksana dalam menghayati semangat kesukanan.

Baru-baru ini di dalam facebook Siswa Anak Johor (Gabungan Anak Johor) telah muncul seorang manusia yang diyakini seorang rakyat Indonesia telah melancarkan 'serangan' terhadap Malaysia.


Tindakan amat tidak bijaksana daripada pemuda itu di lihat sebagai menunjukkan ketaksuban pada tempat yang tidak sesuai. Tidak salah jika sekiranya provokasi itu dilakukan tetapi mengapa perlu menggunakan kata-kata kesat kepada sebuah negara?

Secara peribadi saya melihat kata-kata seperti 'malaySiAnjing' bukan sahaja ditujukan kepada Malaysia tetapi turut ditujukan kepada Melayu kerana perkataan itu seperti berbunyi 'malay si anjing!'.

Walau apa pun tahniah kepada pasukan Malaysia yang berjaya mengalahkan Indonesia dengan keputusan 3 - 0. Semoga pada pusingan seterusnya di Jakarta nanti pasukan Malaysia dapat merealisasikan impian seluruh rakyat Malaysia untuk menjulang Piala Suzuki AFF 2010.

*status facebook itu sudah di padam..

4 ulasan:

  1. Garuda udah kena lastik hahahahahaha...

    BalasPadam
  2. kenapa la bibik kat umah aq nie montot...hahaha

    BalasPadam
  3. Aslmkm.. Ralat: salah fakta tu bang.. indonesia x prnah menang piala suzuki..

    BalasPadam