Followers

Ahad, Februari 06, 2011

Banjir - Sri Mendapat

Salam.. Salam sejahtera..

Pada 28, 29, dan 30 Januari 2011 yang lalu telah diadakan Karnival Sukan Anak Johor (KSAJ) IPTA 2011 di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Bangi.

Sebaik sahaja tamat KSAJ di UKM Bangi, sebahagian besar peserta daripada Ikatan Mahasiswa/I Johor (IKMAR)

Universiti Sains Malaysia yang juga merupakan anak-anak jati negeri Johor Darul Ta’zim kembali ke kampung halaman.

Sesuatu yang agak ‘menggembirakan’ sebahagian besar daripada kami ialah fenomena atau bencana banjir yang melanda negeri Johor. Setelah penat ‘berjuang’ di UKM dalam aktiviti sukan, kini sebahagian besar daripada kami ‘berjuang’ pula meredah banjir.

Perjalanan pulang daripada UKM Bangi ke Johor diiringi hujan yang renyai-renyai kadangkala lebat. Hujan yang bermula pada jam 5 pagi hari Ahad 30 Januari 2011, mengiringi perjalanan pulang kami sehingga ke Johor. Hujan berhenti bermula pada 1 Februari 2011. Agak seronok memandu dalam keadaan hujan.

Apabila sampai di kampung, air sudah penuh di dalam parit. Ada juga yang sudah melimpah di halaman rumah penduduk-penduduk kampung. Hati agak bimbang, maklum sajalah cuti cuma seminggu dan kepulangan di kampung turut disertai dengan beberapa tugasan yang perlu dibentang di dalam dewan kuliah naik cuti pertengahan semester minggu depan. Akhirnya tugasan tetap gagal diselesaikan.

Namun begitu, cuti tetap cuti dan banjir tetap banjir. Kalau sudah ketentuan-Nya kita tetap kena redha. Hari ini saja bersama-sama abah pergi menjenguk kawasan-kawasan banjir. Tapi gambar yang sempat di ambil cuma di Kampung Sri Mendapat yang berada di Mukim Tanjong Sembrong (kampung abah la mana lagi kan..).

Ini di Sekolah Kebangsaan Seri Mendapat. Sangat dekat dengan Sungai Bekok. Air sudah mula naik.


Jalan dah mula dinaiki air.


Bagai pesta bagi mereka


Rumah nenek saudara, dekat dengan sekolah


Lembu-lembu pun nak berpindah


Tiada ulasan:

Catat Ulasan