Followers

Ahad, Februari 20, 2011

Mungkinkah mereka calon kita? Segalanya mungkin Isnin ini..

Salam.. Salam sejahtera..

Kini semakin hangat pilihan raya kampus (PRK) atau lebih dikenali sebagai Pemilihan Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) Universiti Sains Malaysia (USM). Lupakan seketika politik-politik di luar sana yang gemar mendedah sana dan mendedah sini untuk memberikan tumpuan seketika dalam politik kampus.

Saya baru saja pulang daripada rapat umum di Padang Kawad Universiti Sains Malaysia (USM). Rapat umum pada malam ini adalah sebagai sesi memperkenalkan calon-calon yang bertanding di konstituensi Pusat Pengajian dan konstituensi umum. 

USM terdapat sebanyak 39 kerusi MPP yang meliputi 31 konstituensi Pusat Pengajian dan 8 kerusi konstituensi umum (6 di Kampus Induk dan masing-masing 1 di Kampus Kejuruteraan dan Kampus Kesihatan).

Selepas mendengar ucapan-ucapan para calon, secara peribadi saya mengakui ada terasa sudah mula 'insaf' apabila tidak 'memilih' calon tersebut untuk dijadikan pilihan utama. Alhamdulillah masih ada masa untuk membuat keputusan sehingga hari Isnin 21 Februari 2011.

Rata-rata kebanyakkan calon masih menjadikan isu KEBAJIKAN sebagai salah satu modal kempen. Sememangnya isu kebajikan perlu di beri keutamaan kerana isu kebajikan bukan hanya meliputi makanan dan perkhidmatan bas sahaja, tetapi turut meliputi perkara-perkara lain. Namun begitu saya yakin kebanyakkan calon yang bertanding mempunyai matlamat perjuangan yang jelas dan tidak masuk bertanding sekadar untuk menguji populariti.

Saya bukanlah orang yang layak untuk membuat analisis atau andaian, tetapi rasanya tidak ada sesiapa berhak untuk menghalang saya membuat andaian berdasarkan pemerhatian saya sendiri sejak beberapa hari ini sehinggalah rapat umum malam tadi. Kita bercakap berdasarkan kebebasan bersuara berlandaskan peraturan yang sedia ada.

Berdasarkan pemerhatian, rasanya calon-calon pilihan tidak ada masalah untuk menang di Pusat Pengajian Sains Kemasyarakatan. Hal ini kerana tiada saingan yang diberikan oleh calon 'BEBAS' yang bertanding di Pusat Pengajian Sains Kemasyarakatan. PPSK mempunyai 2 kerusi. Calon-calon pilihan di PPSK seperti Muhamad Khazafi Bin Md Napiah dan Yulfarianti Sudirman di jangka tidak menghadapi masalah besar untuk menang di PPSK menentang saudara Ng Ming Yip. Muhamad Khazafi dan Yulfarianti merupakan calon Pro-Aspirasi yang mempunyai jentera penggerak yang kuat berbanding Ng Ming Yip yang bergerak sendiri tanpa bantuan besar pihak-pihak lain.

Jiran Pusat Pengajian Sains Kemasyarakatan (PPSK) iaitu Pusat Pengajian Ilmu Kemanusiaan (PPIK) pula mengalami persaingan yang sengit di antara 3 calon yang bertanding bagi merebut 2 kerusi di Pusat Pengajian tersebut. Antara nama yang dikatakan agak 'besar' dan bertanding di PPIK ialah Thaqib bin Zulkafli, Bayang Uding, dan Nur Farhanah binti Nasir. Pertembungan 3 calon bagi merebut 2 kerusi di PPIK rasanya agak mencabar dan seimbang di antara 3 calon yang bertanding. Namun begitu sedikit masalah dihadapi oleh Bayang Uding kerana tidak mempunyai jentera yang kuat seperti mana Thaqib dan Farhanah. Namun begitu segalanya terjadi.

Selepas melihat dan mendengar sendiri calon-calon kerusi konstituensi umum menyampaikan ucapan, saya berpendapat calon-calon ini mungkin akan menjadi pilihan kepada para pengundi. Antaranya ialah

1. Muhammad Idzuan Bin Jamalludin


2. Muhamad Hafiz bin Abu Kasim

3. Ismalia binti Hasimi

4. Lim Gene Harn


5. Tan Boon Chuan


6. Meneega 

Namun begitu 3 calon lain yang bertanding di konstituensi umum tidak boleh dinafikan kehebatan mereka. Walaupun penama-penama di atas mempunyai kelebihan, tetapi pihak lawan juga mempunyai kelebihan mereka yang tersendiri.

Calon-calon seperti di bawah ini juga tidak boleh dinafikan kelebihan mereka.

Mohamad Nur Lukhman Al-Hakim


Kumerain


Musmuliadi Kamaruding

Apa-apa pun hari Ahad jam 9 malam akan diadakan sekali lagi rapat umum untuk para calon berucap. Mungkin para pengundi boleh menukar pilihan selepas mendengar janji-janji manis para calon. Segalanya mungkin berlaku dengan kehendak-Nya.


*Tak sabar menanti kemunculan YDP MPP yang baru..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan