Followers

Ahad, Disember 27, 2009

Tahun baru, Semester baru, Nahas baru, Cerita lama?

Salam.. Salam Sejahtera.. Salam Tahun Baru.. Salam Hari Assyura..

Hari ini 27 Disember 2009 bersamaan 10 Muharam 1431 Hijrah.

Selamat pengantin baru kepada mereka yang melangsungkan perkahwinan pada hari ini. Khasnya kepada kulaan (saudara) di Kampung Seri Mendapat, Parit Raja Johor.

Tepat jam 1 pagi waktu Yong Peng saya bergerak balik ke Pulau Pinang, dan tepat jam 7.05 pagi waktu Pulau Pinang bas yang saya naiki memasuki jambatan Pulau Pinang.

Alhamdulillah bas yang saya naiki tidak mengalami nasib yang sama seperti bas Sani Express.

Terima kasihlah kepada pemandu bas KBES yang memandu secara berhemah walaupun agak laju. Hanya perlahan jika ternampak kelibat kereta peronda PDRM.

Kepada semua rakan yang berstatus pelajar, selamat kembali selepas bercuti lebih sebulan ini.

Kepada seluruh keluarga mangsa kemalangan bas Sani Express, saya ucapkan takziah di atas kehilangan orang yang tersayang. Semoga roh-roh mereka dicucuri rahmat oleh-Nya.

Kepada pihak berkenaan, jalankanlah tugas anda dengan sebaik mungkin. Jangan kerana sebuah bas yang baru digunakan 3 bulan menghadapi kemalangan maka seluruh operasi syarikat berkenaan hendak digantung.

Fikirkanlah sesuatu yang lebih munasabah.

Adakah wajar bas ekspres di larang beroperasi pada waktu malam? Adakah pada waktu siang tidak berlaku kemalangan? Inilah yang perlu difikirkan bersama.

Kesemua ini adalah cerita yang diulang-ulang apabila berlakunya tragedi nahas bas ekspres.

4 ulasan:

 1. Aku pun tak tau la..Nak salahkan pemandu pun x boleh gak.. Salahkan bas?lagi gila... Aku ghasa kalau nak selamat dari kemalangan jalan raya, haramkan semua jenis pengangkutan macam bas, kereta, motorsikal dan lori.. Gunakan basikal atau naik gajah macam zaman purba.. Cuba korang bayangkan kalau keadaan macam ni terjadi?

  BalasPadam
 2. hah elok dan memang bernas idea ko tu.. kita gunakan basikal, gajah atau kuda, tak pun kita import unta dengan kangaru ganti kereta2 mewah.. masa tu aku jamin harga minyak petrol & diesel kat negara kita jatuh menjunam.. yg seksanya mesti banyak najis kat jalan2..

  tak perlu kempen tanpa kenderaan lagi..

  BalasPadam
 3. syukri,

  walaupun sdh nk msk thn baru,

  orgnya tetap lama...

  masih buat saya ketawa dngn komen yg lucu..

  kih3...

  BalasPadam
 4. ya gadis KamDar..kadang2 kita perlu serius tetapi orang lain selalu fikir ia sesuatu yg lucu..

  BalasPadam