Followers

Isnin, Disember 28, 2009

Tidak peka atau buat-buat pekak???

Salam.. Salam Sejahtera.. Salam Perpaduan.. Salam 1 Malaysia..

Tidak peka atau buat-buat pekak? Kenapa?

Lazimnya apabila tiba sahaja tarikh ulang tahun kelahiran seseorang maka kita akan mengucapkan selamat hari lahir kepada mereka. Inilah yang kerap dilakukan oleh ramai orang di sekeliling kita.

Saya juga tidak terkecuali melakukannya. Tetapi tahun ini saya mengubah sedikit caranya. Khas untuk rakan-rakan sebaya, saya tidak mengucapkan "Selamat Hari Lahir", tetapi "Esok jangan lupa pergi pejabat pos untuk daftar sebagai pemilih, dah cukup umur 21 tahun tu..".

Malangnya masih ramai dalam kalangan kita yang sudah cukup umur agak liat untuk mendaftar sebagai pemilih atau pengundi.

Awal bulan ini (Disember), Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Tan Sri Abdul Aziz Mohd. Yusof mengumumkan bahawa kira-kira 3.7 juta orang rakyat Malaysia yang melepasi umur 21 tahun masih belum mendaftar sebagai pengundi.

Mengikut apa yang dinyatakan oleh Pengerusi SPR itu, kaum Melayu merupakan peratusan terbesar yang masih belum mendaftar sebagai pengundi, diikuti oleh kaum India dan kaum Cina.

Secara peribadi saya juga mengakui saya di antara mereka yang liat hendak mendaftar sebagai pengundi.

Umur saya genap 21 tahun pada 21 Mac 2009 tetapi saya hanya mendaftar sebagai pengundi di pejabat pos pada bulan Julai 2009.

Kenapa lewat sangat? Alasannya, saya memang kurang peka pada masa itu dan buat-buat pekak apabila bapa saya menyuruh saya mendaftar sebagai pengundi. "Malas betul la nak beratur kat pejabat pos...".

Rakan-rakan saya juga masih ramai yang belum mendaftar sebagai pengundi. Alasan mereka juga sama seperti saya.

Alhamdulillah, selepas saya menerangkan serba sedikit kepentingan mendaftar sebagai pengundi, mereka sudah mendaftar. Itu pun selepas seorang rakan saya yang bekerja di stesen minyak di soal oleh pegawai SPR sama ada beliau sudah mendaftar sebagai pengundi. Nak kena hentak baru tersedar rupanya.

Sebagai orang Melayu saya agak terkilan kerana masih ramai orang Melayu yang belum mendaftar sebagai pengundi. Sedangkan kini orang Cina semakin ramai yang mendaftar sebagai pengundi.

Janganlah pula nanti orang Melayu yang merupakan majoriti di Malaysia tidak mempunyai kuasa untuk memilih pemimpin negara.

Tolak ke tepi dahulu perasaan tidak puas hati terhadap pihak-pihak tertentu, yang penting kini ialah mendaftar sebagai pengundi.

Jika tidak puas hati dengan kerajaan maka gunakanlah kuasa anda sebagai pengundi dan bukan hanya berdemonstrasi.

Jangan bercerita soal pengundi hantu jika kita masih belum mendaftar sebagai pengundi.

Hanya 'hantu' yang boleh nampak hantu..

3 ulasan:

 1. Diaorang lupa satu undi itu boleh mengubah segala-galanya...
  Masyarakat benda yang senang dioarang tak mau buat, tapi benda susah yang depa tak mampu, depan nak buat..
  Itulah mentaliti masyarakat malaysia.

  BalasPadam
 2. hantu betui la..

  dia orang belum sedar lagi tu..macam abang sebilik ko tu umur dah 25 (kot) belum daftar lagi..

  BalasPadam