Followers

Khamis, April 22, 2010

Haram salam calon 1 Malaysia?

Salam.. Salam Sejahtera..

Ini kisah apa yang saya dengar menggunakan telinga saya sendiri. Saya terasa ingin menaip walaupun tidak berapa berminat hendak menulis mengenainya.

Di tempat berdekatan tempat saya tinggal ada manusia yang boleh dikategorikan 'alim' tapi tidak mahu menerima kehadiran tetamu yang juga seorang wakil rakyat ke majlis walimatul urus yang dibuatnya. Kerana apa? kerana wakil rakyat itu bukan beragama Islam. Yang peliknya di sini, kalau tidak mahu wakil rakyat bukan Islam itu hadir ke majlisnya, mengapa di hantar surat jemputan? Entahlah, mungkin dia hendak memalukan wakil rakyat itu jika hadir ke majlis tersebut. Niat jahatnya tidak menjadi apabila wakil rakyat tersebut tidak hadir, mungkin wakil rakyat itu sudah mengetahui perkara yang bakal berlaku.

Saya tertarik dengan tajuk berita di dalam Utusan Malaysia hari ini (22 April 2010) di muka surat 6 ruangan corat-coret yang bertajuk "Haram salam Kamalanathan".

Mengikut apa yang tercatat di dalam ruangan tersebut, kejadian itu berlaku semasa calon Barisan Nasional yang bertanding dalam pilihan raya kecil Parlimen Hulu Selangor iaitu P. Kamalanathan sedang berkempen di sebuah restoran berdekatan Bukit Beruntung.

Peristiwa yang berlaku itu jelas memalukan umat Islam kerana apabila P. Kamalanathan menghampiri sebuah meja untuk bersalaman dengan mereka yang berada di situ, seorang lelaki yang berkopiah enggan menghulurkan tangannya kepada calon Barisan Nasional tersebut. Lelaki itu berkata tanpa memandang Kamalanathan, "Sokong Pas, haram salam".

Kenapa masih ada yang berfikiran sempit seperti itu? Adakah lelaki berkopiah itu enggan bersalaman kerana P. Kamalanathan seorang yang bukan beragama Islam atau kerana dia calon Barisan Nasional? Kalaulah alasan lelaki itu kerana Kamalanathan calon BN, pada saya dia perlu belajar untuk menjadi bijak dalam berpolitik.

Jangan hanya menjadi penyokong yang taksub atau jahil, sedangkan pemimpin mereka di peringkat atasan boleh berpelukan walaupun berlainan ideologi, agama dan prinsip parti. Kerana apa? Kerana mereka inginkan kuasa.

1 ulasan:

 1. Maaf komen ini agak terkeluar dr tajuk.

  Mohon tolong sebarkan:
  Cara2 untuk mendapat pengesahan mengenai status pengajian Kamalanathan

  website: https://simo.ecu.edu.au/ecudev_calprod/ecu_graduates.jsp

  Dalam ruang [Enter exact family name of graduate] ...masukkan P.KAMALANATHAN/P.PANCHANATHAN

  Kosongkan ruang [Enter any given names of graduate]

  Dalam ruang [Enter the Award Title] masukkan Bachelor of communication

  Dan kemudian tekan Search.

  Maka terhasil info sebegini:

  Parchment Number: 2004100372
  Name: P.KAMALANATHAN/P.PANCHANATHAN
  Award: Bachelor of Communications
  Conferral Date: 25/11/2003

  Terbukti dan menunjukkan Kamalanathan menamatkan pengajiannya pada 25 November 2003, memiliki sijil Sarjana Muda Komunikasi.

  BalasPadam