Followers

Rabu, April 07, 2010

Saman.. Saman.. Saman.. dan teruskan menyaman..

Salam.. Salam Sejahtera..

Saman, saman, saman... Siapa saman? Entahlah...

Kalau salah letak kenderaan mesti kena saman. Tak berhenti apabila lampu trafik menyala merah polis akan kejar dan keluarkan saman. Tak patuh had laju pun kena saman. Tapi pihak berkuasa tempatan (PBT) tak keluarkan saman bila kita salah letak kenderaan, mereka cuma keluarkan kompaun je yang lebih kurang sama seperti saman.

Samam.. Saman.. Saman.. dan Saman...

Untung mereka yang bernama Saman..

Salah cakap mesti kena saman. Salah tulis laporan dalam akhbar pun boleh kena saman. Elok juga pihak akhbar kena saman sebab ini akan mengajar pihak akhbar daripada melaporkan berita-berita yang tidak tepat.

Negara kita Malaysia kini kerap bermain 'drama' saman menyaman. Saman yang berjuta-juta ringgit. Main juta je nampaknya... Yang untung siapa? Kalau menang saman mesti untung, kalau kalah saman silap-silap kena saman balas.

Sampaikan ada orang yang menyaman orang lain hingga mampu menjadikannya bilionair. Sungguh kaya jika sekiranya ia berjaya dalam kesemua samannya itu.

Saman dan saman dan teruskan menyaman.

Jangan nafikan hak mereka untuk terlibat dalam drama saman menyaman. Tetapi adakah mereka juga telah menafikan hak pihak-pihak yang di saman untuk bersuara? Aaahh kebebasan untuk menyaman rasanya.

Saman oh saman..

Samanlah sesiapa jua yang bernama musuh, sama ada musuh politik, musuh dalam selimut atau musuh yang hipokrit. Samanlah sehingga mereka muflis dan tidak berdaya bersuara lagi. Hapuskanlah hak mereka untuk bersuara. Mungkin itu impian mereka.

Mungkin selepas itu tiada lagi yang berani bersuara kerana tiada wang untuk membayar saman.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan