Followers

Ahad, April 18, 2010

"Henti Cemar Keharmonian Kampus"

Salam.. Salam Sejahtera..

Ini artikel daripada ASPIRASI CORNER USM

Teguran berupa ingatan ini ditujukan khas kepada kumpulan pelajar tertentu; Jangan cemari keharmonian kampus kita ini dengan anasir politik luar yang bertentangan dengan Perlembagaan Universiti dan AUKU!

AC mengambil berat perkembangan mutakhir ini apabila semakin banyak edaran fylers haram di dalam kampus yang menyentuh pelbagai isu termasuk yang melibatkan kes liwat seorang pemimpin pembangkang. Rungutan dan keluhan para pelajar juga semakin banyak berhubung perkembangan ini.

Terbaru-baru dan lebih berat, AC telah menerima kiriman MMS daripada seorang sahabat yang memberikan maklumat tentang kewujudan poster ceramah sebuah badan politik pro-pembangkang yang diadakan di luar kawasan kampus pada 10hb April yang lalu. Poster tersebut telah ditampal di tiang nombor 3 Foyer Perpustakaan Hamzah Sendut 1, betul-betul di hadapan pintu utama.

Tidak lama dahulu, AC juga menerima maklumat berkenaan edaran flyers haram yang menggesa para pelajar berhimpun di perkarangan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur bagi menyokong seorang bekas pelajar USM yang mencabar kesahihan AUKU dalam Perlembagaan Malaysia.

AC percaya kegiatan sebegini didokong oleh kumpulan pelajar tertentu yang mempunyai hubungan rapat dengan badan-badan politik di luar kampus. Modus operandi mereka juga agak licik dan mensasarkan golongan pelajar tertentu saja sebelum beredar.

Mereka mungkin berasa selesa kerana tiada sebarang tindakan tegas diambil sehingga kini. Namun sebagai mewakili hak dan keselesaan para pelajar USM yang lain, AC berharap kegiatan sebegini tidak diteruskan lagi atau berhadapan dengan lebih banyak kesulitan pada masa akan datang. Tak salah hendak memperjuangkan isu tertentu tapi biarlah berlandaskan undang-undang dan peraturan yang telah ditetapkan.

Poster yang dimaksudkan.

2 ulasan:

  1. Salam Syukri,

    Nak jemput utk join survey on Important Criteria for Blog Quality Evaluation. Ada hadiah menarik utk dimenangi. For more info: http://zmzfuzzyworld.blogspot.com/2010/04/final-call.html

    TQ

    BalasPadam