Followers

Rabu, Februari 22, 2012

Letak Jawatan : Surat Rasmi vs Surat Tak Rasmi

Salam dan salam sejahtera.

Penulisan kali ini beralih ke Pulau Pinang.

Seperti mana kita sedia maklum, Ketua Menteri Pulau Pinang telah menerima surat rasmi bagi mendesak beliau meletak jawatan sebagai Ketua Menteri. Faktor utama pendesakan tersebut khabarnya disebabkan ketidaktelusan Ketua Menteri tersebut dalam isu Skandal Penang Gate.

Untuk makluman para pembaca, skandal tersebut khabarnya HANYA berjumlah RM1.07 BILLION sahaja.

Di bawah adalah surat rasmi yang mendesak Ketua Menteri tersebut meletak jawatan.


Namun begitu, sudah lumrah seperti budak-budak zaman sekolah rendah pasti akan melawan. Rentetan desakan supaya Ketua Menteri meletak jawatan kemudiannya disusuli dengan aksi balas oleh budak-budak hingusan kononnya dari Pakatan Rakyat (pertubuhan HARAM kerana tidak berdaftar dengan pendaftar pertubuhan).

Di bawah ini pula adalah surat rasmi yang dibuat oleh puak-puak pakatan haram bagi mendesak Pengerusi Perhubungan UMNO Pulau Pinang meletak jawatan.


Kali pertama melihat surat ini sudah mampu membuatkan saya tergelak.

Tergelak yang pertama kerana struktur surat yang agak 'berterabur'.

Tergelak yang kedua, tiada KEPALA SURAT RASMI. Entah pertubuhan HARAM mana lagi yang wujud agaknya.

Tergelak yang ketiga pula ialah surat ini seperti surat rasmi tetapi ayat-ayatnya seperti ayat di dalam blog saya. Kalau begitu buat sajalah surat tak rasmi format UPSR darjah enam.

Kepada pengarang surat ini saya ingin mengingatkan supaya belajar cara untuk menulis surat rasmi. Jika mempunyai masa yang terluang bolehlah mengambil kursus bahasa Melayu.

Walau apa pun, tahniah kepada kerajaan negeri Pulau Pinang yang mementingkan kebajikan rakyat.

Di Batu Pahat khususnya di dalam pentadbiran Majlis Perbandaran Batu Pahat, tempat letak kenderaan hanya akan dikenakan bayaran bermula jam 9.00 pagi hingga 6.00 petang, (mungkin ada pindaan).

Di Yong Peng dalam pentadbiran Majlis Daerah Yong Peng pula tempat letak kenderaan pula tidak dikenakan sebarang bayaran. Percuma.

Di Pulau Pinang saya tidak pasti pada jam berapa pengutipan bayaran tempat letak kenderaan bermula tetapi saya pasti kutipan akan berakhir pada sebelah malam. Hal ini kerana kenderaan pernah di kompaun pada jam 11.35 malam oleh penguatkuasa.

Jadi, negeri mana yang lebih berkebajikan? Sudah pastilah Pulau Pinang!! (agaknya)


Sumber : Blog Dr. Novandri

1 ulasan: