Followers

Ahad, Februari 05, 2012

Menilai kedudukan calon veteran

Salam dan salam sejahtera.

Saya tertarik dengan penulisan Zulkiflee Bakar dalam ruangan rencana di dalam akhbar Utusan Malaysia yang disiarkan pada 30 Januari 2012.

Nampaknya ada juga wartawan yang 'sekepala' dengan saya dalam memperkatakan mengenai wakil rakyat veteran yang masih mahu kekal menjadi wakil rakyat.

Sikap mahu terus berjuang (kononnya) untuk membela rakyat bukan sahaja berlaku di dalam UMNO tetapi turut berlaku di dalam Pas dan DAP.

Pas perlu berbangga dengan adanya pemimpin veteran yang sehingga kini tidak memperlihatkan tanda-tanda untuk berundur (Mungkin ini merujuk kepada Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat). Tahniah kepada Datuk Seri Abdul Hadi Awang yang sudi berundur dan tidak mahu bertanding pada pilihan raya akan datang.

DAP juga wajar berbangga kerana memiliki wakil rakyat veteran mempunyai dinasti di dalam parti tersebut. Tidak perlu rasanya saya menyatakan nama Lim Kit Siang (anaknya Lim Guan Eng) dan Karpal Singh (anaknya Gobind Singh Deo dan seorang lagi saya tidak ingat).

PKR juga memiliki wakil rakyat veteran, siapakah? Saya beranggapan wakil rakyat itu veteran dari segi moralnya. 'Veteran' juga dari segi impian untuk menjadi Perdana Menteri.

Di bawah adalah penulisan saudara Zulkiflee Bakar yang menarik untuk kita nilai dan renungkan.

Kepada anda wakil-wakil rakyat veteran, berundurlah. Ahli-ahli parti tidak akan meminta anda berundur secara berdepan, tetapi anda perlu ingat untuk berundur bagi memberi laluan kepada orang muda. Jasa anda membangunkan kawasan-kawasan yang diwakili tetap akan dikenang.


*Penulisan kali ini tiada kaitan dengan kawasan Parlimen di dalam Daerah Batu Pahat, Johor. Sekiranya kebetulan mungkin ini tidak dirancang. Sekian.

**************************************

Menilai kedudukan calon veteran

DALAM satu taklimat pilihan raya, seorang ahli politik veteran bertaraf YB 'mengamuk' apabila mendapati namanya digugurkan dan digantikan dengan calon lebih muda untuk pilihan raya umum akan datang.

YB ini tidak mahu mendengar penjelasan pihak yang membuat laporan tersebut dengan menganggap ia 'mengarut' dan mahu berjumpa dengan pemimpin atasan untuk mengadu.

Apa yang dipaparkan ini hanyalah contoh kecil bagaimana ada pemimpin veteran yang sudah lagi tidak mampu membawa kemenangan kepada parti masih mahu bertanding dalam pilihan raya umum akan datang.

Biar pun pengguguran itu berlandaskan kepada fakta yang dibentangkan hasil kajian yang dibuat namun ramai pemimpin veteran tidak akan mudah menerima kenyataan tersebut.

Semua ini hakikatnya bukanlah satu sikap politik yang matang, sepatutnya ahli politik veteran yang merasakan masanya sudah tiba untuk berundur akan rela berbuat demikian tanpa paksaan.

Masalahnya, di dalam UMNO ramai pemimpin-pemimpin veteran merasakan hanya mereka sahaja yang layak dan tiada siapa yang boleh menggantikan mereka.

Atas sebab itulah sudah tiba masanya, pucuk pimpinan parti bertegas dalam soal ini, pemilihan calon untuk pilihan raya umum akan datang perlu dibuat dengan teliti tanpa harus tunduk kepada sebarang tekanan atau ugutan.

Ia kerana pilihan raya umum akan datang cukup penting untuk survival politik Barisan Nasional (BN) dan UMNO, ia dianggap 'ibu' kepada semua pilihan raya yang pernah diadakan.

Oleh itu sudah tentulah UMNO tidak harus menghabiskan masa melayan kerenah sesetengah pemimpin veteran yang masih mahu bertanding biar pun menyedari dia akan ditolak oleh rakyat.

Tumpuan utama perlu diberikan kepada negeri-negeri yang dianggap kritikal seperti Kedah, Kelantan, Perak dan Selangor.

Di negeri-negeri berkenaan, UMNO tidak boleh melakukan kesilapan dalam memilih calon kerana misi UMNO adalah menawan semula Kedah, Kelantan dan Selangor serta mempertahankan kekuasaan di Perak.

Begitu juga di Johor, Pahang dan Negeri Sembilan yang dikatakan menjadi sasaran utama pembangkang untuk menambah kerusi.

Jika UMNO masih leka dengan melayan kerenah pemimpin-pemimpin tertentu yang merasakan diri mereka sahaja yang layak, maka UMNO perlu bersedia berhadapan dengan kekalahan.

Hakikatnya, fenomena ingin menjadi calon dan merasakan dirinya layak menjadi calon bukanlah perkara baru, apatah lagi apabila seseorang individu itu memegang jawatan di peringkat bahagian.

Pandangan kuno bahawa jawatan di peringkat bahagian adalah tiket untuk terpilih sebagai calon masih melumuri sebahagian besar pemimpin-pemimpin UMNO.

Apa yang mengecewakan ada antara mereka awal-awal lagi sudah membuat kenyataan berbentuk ugutan, kalau dirinya tidak terpilih dia akan memastikan partinya juga akan kalah.

Individu seumpama ini tidak diperlukan oleh parti kerana perjuangan politiknya hanya semata-mata untuk dirinya bukan parti.

Kalau ahli politik itu ikhlas sudah pasti dia akan menyerahkan kepada parti untuk menentukan kedudukannya, jika terpilih bertanding Alhamdulillah, kalau tidak terpilih, dia akan bersungguh-sungguh membantu calon penggantinya untuk menang.

Tetapi senario ini acap kali sukar berlaku kerana sindrom merasakan dirinya sahaja layak dan berada dalam kategori 'calon boleh menang'.

Justeru sudah tiba masanya, pucuk pimpinan parti bertegas dalam soal ini dan tidak melayan kerenah politikus yang hanya mementingkan diri sendiri.

Tidak kiralah sehebat mana pun politikus berkenaan tetapi kalau di kawasan sendiri rakyat sudah tidak menerimanya maka dia perlu bersedia untuk digugurkan.

Sebab itulah penyenaraian semula calon atau pemimpin yang bertaraf veteran dalam pilihan raya umum akan datang perlu dilakukan dengan teliti.

Jika pemimpin veteran itu masih berpengaruh dan diterima oleh rakyat tidak mengapa tetapi kalau sebaliknya maka parti perlu memiliki keberanian menggugurkannya.

Tidak perlu ada simpati atau rasa bimbang terhadap tindak balas yang akan dilakukan oleh mana-mana pemimpin veteran yang tidak dipilih bertanding.

Ia kerana selagi rakyat di sesuatu kawasan itu mahukan perubahan, maka mereka sudah pasti akan memberi sokongan kepada mana-mana calon yang dipilih bagi menggantikan pemimpin yang mereka tolak.

Masalahnya, acap kali juga berlaku, parti tunduk kepada desakan sesetengah pemimpin veteran ini tetapi kesudahannya parti yang rugi. Berdasarkan hakikat itu adalah wajar semua pemimpin UMNO berpegang kepada akujanji yang mereka lafazkan ketika perhimpunan agung UMNO lalu.

Dalam situasi politik yang dianggap genting sekarang terutamanya dalam berhadapan pilihan raya umum, kepentingan parti harus mengatasi segala-galanya.

Perkara utama yang perlu diberi pertimbangan ialah meletakkan lebih ramai calon muka baru tanpa mengorbankan calon veteran yang menjadi aset kepada parti.

Kita perlu ingat, dalam pilihan raya umum akan datang, pengundi muda akan menjadi pengundi teramai, mereka mempunyai cita rasa dan pandangan politik yang berbeza.

Oleh itu, jika UMNO dan BN meletakkan calon bertaraf veteran yang tidak mampu membawa apa-apa faedah kepada parti adalah lebih baik mereka ini digantikan dengan calon lebih muda.

Bagaimanapun calon muda berkenaan biarlah yang popular di kalangan rakyat dan mempunyai karisma. Pada masa ini sama ada hendak diakui atau tidak, kebanyakan pemimpin muda di peringkat bahagian tidak begitu menonjol atau dihalang daripada menonjol.

Di bahagian-bahagian tertentu ada pemimpin-pemimpin muda yang mengetuai sayap parti bersikap seperti 'hidup segan mati tak mahu'.

Mereka tidak aktif melaksanakan agenda parti tetapi apabila datang musim pilihan raya barulah hendak tunjuk muka. Keadaan ini sudah tentulah tidak menguntungkan parti kerana apa yang lebih penting adalah penerimaan rakyat terhadap kehadiran mereka.

Seperkara lagi yang harus diberi pertimbangan serius oleh UMNO ialah menggugurkan mana-mana pemimpin yang sudah bertanding berkali-kali tetapi tetap kalah.

Tidak kiralah sama ada pemimpin itu berada di kubu kuat pembangkang atau tidak tetapi jika parti merasakan orang lain lebih layak bertanding maka pilihlah orang itu.

Apa pun adalah diharapkan akan ada sikap berkorban di kalangan sesetengah pemimpin veteran yang sudah tidak lagi diterima oleh rakyat. Mereka perlu bersedia memberi laluan kepada calon lain dan bukannya mengatur gerakan untuk memastikan pengganti mereka tewas dalam pilihan raya umum akan datang.

Janganlah merasakan kita sahaja hebat sedangkan yang sepatutnya membuat penilaian itu ialah rakyat. Merekalah yang akan menentukan hidup mati perjuangan sesebuah parti melalui pilihan raya yang bakal diadakan.

UMNO memerlukan barisan pemimpin dan ahli yang ikhlas, sedia berkorban dan melakukan pengorbanan demi perjuangan parti, bukannya peribadi.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan