Followers

Ahad, Februari 10, 2013

BODOH itu RASIS??


Salam dan salam sejahtera.

Setelah lebih 6 bulan blog ini menyepi, saya kembali menaip. Terlalu banyak isu dan pastinya akan terus hangat sehinggalah pilihan raya umum diadakan.

LGE:TPM sebut perkatan bodoh terhadapnya adalah rasis

Kenyataan Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin yang menyifatkan Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng membuat kerja bodoh kerana meminta orang ramai memakai pakaian dalam tiga warna apabila menghadiri rumah terbuka Tahun Baru Cina di Pulau Pinang, telah dikecam sebagai "rasis".
Lim melahirkan rasa kesalnya terhadap kenyataan tersebut, dan berkata beliau tersinggung kerana Muhyiddin mengucapkan kenyataan 'rasis' yang menghinanya secara peribadi.

"Muhyiddin tidak pernah menggunakan perkataan ini terhadap menteri besar Melayu dalam Pakatan Rakyat," kata Lim dalam satu sidang akhbar hari ini.

"Ini menunjukkan sifat rasisnya. Perkataan 'bodoh' yang digunakan terhadap saya adalah menghina," katanya.

"Beliau tidak pernah menggunakannya terhadap MB Melayu dalam Pakatan Rakyat dan kerana saya satu-satunya KM Cina, beliau menggunakannya terhadap saya," kata Lim.

Muhyiddin sebelum ini dilapor menyifatkan gesaan Lim supaya rakyat Pulau Pinang memakai baju berwarna tertentu semasa menghadiri Rumah Terbuka Tahun Baru Cina BN sebagai satu kerja yang 'bodoh'.

Timbalan perdana menteri dilaporkan berkata Lim seolah-olah seperti orang cerdik tetapi tidak cerdik malah ia adalah perbuatan yang bodoh.Saya tertarik kepada kenyataan Ketua Menteri Pulau Pinang yang juga Setiausaha Agung DAP itu.

Hanya kerana perkataan BODOH maka itu boleh dianggap berbau PERKAUMAN. Saya beranggapan perkataan itu ditujukan kepada PERBUATAN kerana meminta orang ramai memakai pakaian berwarna tertentu ketika menghadiri Rumah Terbuka Tahun Baru Cina.

Lim Guan Eng perlu belajar adab dan cara untuk menghormati majlis yang dianjurkan oleh orang lain. Mungkin dia lupa bahawa DEMOKRASI juga adalah untuk semua dan bukannya untuk DEMOCRATIC ACTION PARTY yang BODOH dalam pengiraan undi.

Saya mohon MAAF kerana mengeluarkan kenyataan berunsur PERKAUMAN terhadap Ketua Menteri Pakatan Rakyat bukan MELAYU.


Catatan : Jika perkataan BODOH itu dianggap PERKAUMAN, bagaimana pula dengan perkataan BANGANG???

Tiada ulasan:

Catat Ulasan