Followers

Khamis, September 03, 2009

Adik-beradik gaduh lagi..

Hari ini akhbar melaporkan bahawa sekumpulan pelajar Indonesia telah menyerang kedutaan Malaysia dengan telur busuk. Mereka telah menyerbu masuk ke kedutaan dan melemparkan telur busuk serta pelajar-pelajar tersebut telah memasang bendera Indonesia di pagar kedutaan Malaysia di Indonesia. Hal ini berlaku kerana membantah kontroversi yang membabitkan penggunaan tarian tradisi Bali dalam promosi pelancongan Malaysia. Walaupun telah diberikan penjelasan mengenai perkara itu, namun pihak disebelah sana terus memanipulasi perkara tersebut.

Malaysia dan Indonesia adalah negara serumpun yang mempunyai banyak persamaan. Pernah suatu ketika ingin disatukan menjadi sebuah negara. Bak kata orang adik-beradik ni lazimnya kerap berselisih pendapat.

Kalau ikut sejarah, Malaysia dan Indonesia ni memang selalu jugak la bergaduh. Gagasan Malaysia telah mencetuskan rasa tidak puas hati pihak Indonesia yang ketika itu berada di bawah Sukarno. Maka berlakulah konfrontasi antara Indonesia dan Malaysia. Sukarno menganggap gagasan Malaysia yang mengabungkan Semenanjung Tanah Melayu, Singapura, Sabah dan Sarawak sebagai penjajahan bentuk baru oleh pihak British. Maka pada 27 Julai 1963 Indonesia telah melancarkan Gerakan Ganyang Malaysia.

Selain itu pertikaian hak milik terhadap Kepulauan Sipadan dan Lingitan (betul kot ejaan ni) juga turut menjadi duri dalam daging hubungan Malaysia - Indonesia. Kemuncak kepada penghinaan terhadap Malaysia ialah apabila segelintir rakyat Indonesia yang berdemonstrasi telah membakar bendera Malaysia Jalur Gemilang. Perkara ini telah mencetuskan kemarahan rakyat Malaysia. Walaupun begitu Perdana Menteri ketika itu, Tun Dr. Mahathir Mohamad mengambil sikap yang rasional dengan tidak membalas apa yang telah dilakukan oleh penunjuk perasaan itu. Dr. Mahathir berkata bahawa tindakan membakar bendera Malaysia itu hanya dilakukan oleh segelintir pihak sahaja dan tidak mewakili seluruh rakyat Indonesia. Keputusan Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) telah memutuskan bahawa kedua-dua pulau itu sah milik Malaysia.

Baru-baru ini juga kecoh hal mengenai Manohara. Siapa dia ni? Perempuan ni pun boleh jadi isu dalam mengeruhkan hubungan Malaysia dan Indonesia. Manohara adalah Cik Puan Temenggong Kelantan. Malas nak cerita hal ni.. sensitif sangat, hal rumah tangga tak nak campur.

Kes penderaan pembantu rumah oleh majikan yang tak bertanggungjawab pun boleh jadi isu.. Ini cuma kes yang melibatkan individu tapi kenapa mengeruhkan hubungan antara negara? Entahlah.. Sampai nak sekat penghantaran pembantu rumah ke Malaysia. Tak nak hantar tak apalah, apa nak buat..terpaksalah cari pembantu rumah daripada Filipina atau Thailand.. Tak lama lepas tu arahan untuk menghentikan penghantaran pembantu rumah Indonesia ke Malaysia telah ditarik semula.

Kat tempat saya ada sorang mamat Indonesia ni cukup bangga bila bercerita sebab dia kata pusat pentadbiran Johor yang baru iaitu Nusajaya tu dia yang buat..memang la dia yang buat sebab dia tenaga buruh dari Indonesia. Tak dapat dinafikan banyak bangunan kat Malaysia ni adalah hasil kerja tangan daripada tenaga buruh Indonesia. Sekarang ni kita fikir rasional je la, Malaysia buka peluang pekerjaan untuk rakyat Indonesia dan rakyat Indonesia pula bantu kita untuk memakmurkan ekonomi negara. Inilah konsep tolong-menolong. Kita ni serumpun..

Malaysia ni memang tak ada kebudayaan sendiri.. Berapa kerat sangatlah rakyat Malaysia yang betul-betul original Melayu. Yang ramai kat Malaysia ni orang Jawa, Banjar, Bugis, Minang, Malabari, keturunan-keturunan Arab, Serani, Madura, aahh banyak lagilah..saya sendiri tak ingat.. Siapa mereka ni? Mereka ni bangsa pendatang yang kebanyakannya datang daripada Kepulauan Nusantara. Datang dari Pulau Jawa, Pulau Sumatera, Pulau Borneo Kalimantan, Pulau Sulawesi dan sebagainya. Jadi tak peliklah kalau banyak kebudayaan macam tarian dan nyanyian yang sama dengan kebudayaan Indonesia.

Kenapa Indonesia terlalu sensitif mengenai perkara ini? Pernahkah kita dengar negara India pertikai kebudayaan orang India Malaysia? Pernahkah kita dengar orang Cina di China pertikai kebudayaan masyarakat Cina di Malaysia? Pernahkah? Macam tak pernahkan? Rasanyalah..

Cukup sedih bila mengenangkan perkara ni.. Kita satu rumpun, empayar kita bukan besar mana pun tapi kerap berlaku perselisihan faham. Baca dan kajilah bahan-bahan sejarah..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan