Followers

Sabtu, September 12, 2009

Renungkanlah bersama..

Salam Ramadhan, Salam Sejahtera, Salam Aspirasi, Salam Mahasiswa, Salam Sosialis, Salam Ukhwah dan Salam Aidilfitri kepada semua yang sengaja mahupun tidak sengaja telah tersinggah di blog hamba Allah yang kerdil ini..

Pada mulanya saya agak keberatan nak memasukkan topik baru dalam blog ni tetapi di atas rasa tanggungjawab sebagai seorang Islam dan peranan sebagai penuntut ilmu di USM kita kena merajin-rajinkan diri dalam melontarkan pandangan dan idea. Bab ini saya tujukan kepada diri saya sendiri, kepada mereka yang berkenaan dan tidak ada kena mengena dengan yang tidak berkenaan.. Sama-samalah kita merebut kelebihan di malam 10 terakhir Ramadhan ini.

Hari ini 22 Ramadhan 1430 Hijrah bersamaan 12 Sepetember 2009 dan bermakna sudah 22 hari umat Islam seluruh dunia menjalankan ibadah puasa. Sebagai umat Islam pernahkan kita bertanya kepada diri sendiri adakah puasa yang kita lakukan ini benar-benar diterima oleh Allah S.W.T? Adakah ibadah puasa kita ini hanya dilakukan sebab nak sambut hari raya? Apakah erti puasa jika kita hanya berpuasa tetapi meninggalkan ibadah-ibadah yang diwajibkan? Kita sedia maklum bahawa ibadah puasa yang kita jalani ini adalah untuk Allah S.W.T..

Apakah ertinya berpuasa jika ibadah-ibadah wajib yang lain tidak dilakukan. Letih berpuasa seharian tetapi solat ditinggalkan, bercerita mengenai keburukan orang lain, menghina dan memfitnah serta membuka aib saudara seagama sendiri.. Apakah yang diperolehi oleh mereka ini? Memang benar bahawa dosa dan pahala itu hak Allah S.W.T, memang benar juga bahawa syurga dan neraka itu hak milik mutlak Allah S.W.T, tetapi sebagai umat Islam tidak pernahkah mereka ini berfikir bahawa puasa itu bukanlah budaya tetapi satu kewajipan ke atas umat Islam. Ibadah-ibadah sunat janganlah di tanya sebab yang wajib pun ditinggalkan.. Apa-apa pun jangan pertikai tetapi sebagai saudara seagama kita merasakan perlu untuk menegur mereka ini.

Apabila kita berpuasa bererti kita mengajar diri kita erti kesabaran atas nama Allah S.W.T, dan bukan kerana hal-hal lain.. Jika kesabaran dapat dilatih selama sebulan ini, InsyaAllah ia akan dapat melatih jiwa untuk bersabar dalam menanggung kesusahan kerana Allah S.W.T. Apabila kita berdepan dengan kemalangan mahupun kesusahan, duka, kecewa, hampa ataupun kegagalan, jiwa kita akan tunduk dan sabar dengan ujian Allah S.W.T. Kita perlu bersabar dengan segala ujian-Nya. Janganlah kita menunjukkan kemarahan dengan memberontak. Sebaliknya kesabaran menghadapi ujian semakin meningkatkan rasa kehambaan dalam diri kita kerana merasakan lemahnya diri untuk menolak takdir ketentuan Allah S.W.T. Didiklah diri kita untuk mencapai tahap jiwa yang tenang.

Seseorang yang merasakan puasanya selama ini tidak dapat membuatkan jiwanya bersabar terhadap kesusahan, kegagalan mengawal nafsu amarah maka ia sama jugalah seperti orang yang tidak berpuasa. Jika puasanya tidak membuahkan akhlak yang mulia dengan Allah S.W.T dan sesama manusia tak kiralah Islam mahupun terhadap bukan Islam, maka jadilah puasanya itu seperti mana sabda Baginda Rasulullah S.A.W; "Tidak diperolehi apa-apa dari puasa itu melainkan hanya lapar dan dahaga".

Kita berlindung dengan ALLAH S.W.T daripada kerugian demikian.

4 ulasan:

 1. Sentiasa menunggu n3 saudara syukri..

  berpuasa mengajar kita untuk bersabar..

  kesabaran itu sgt penting....

  sbb tu kalo kita marah pon, diam itu lebih baik

  ataupun

  kawan-kawan kita akn ckp walaupundlm nada bergurau "sabar-sabar puasa ni.."

  salam aidlifitri..

  peace no angry..

  =P

  BalasPadam
 2. terima kasih kerana sentiasa menunggu, jgn sampai berpeloh-peloh dah la..

  bila ada yg buat kita marah lebih elok kita diam..tak pun cuba senyum walaupun tak ikhlas.

  salam aidilfitri jugak..

  BalasPadam
 3. Poooot....ops maaf..terkentut... sabar ek...hehehe..kesilapan teknikal...

  BalasPadam
 4. aaiik nak kena serangan peribadi cik din ni..

  BalasPadam