Followers

Sabtu, Januari 16, 2010

Manusia seperti lalat & langau???

Salam.. dan Salam Sejahtera..

Ramai dalam kalangan kita sebenarnya mempunyai sifat seperti lalat mahupun langau.

Kenapa saya berkata sedemikian? Jawapannya mudah.

Cuba kita fikirkan sejenak.

Dalam keadaan kita berkumpul bersama-sama rakan dan tiba-tiba kita terhidu bau harum ataupun wangi maka kita lazimnya akan diam untuk seketika. Biasanya diam sahajalah. Apabila di tanya mengapa diam, maka akan ada yang menjawab, "Ada 'benda' lalu..jangan kecoh-kecohlah..".

Cuba bayangkan pula dalam keadaan yang sama kita duduk bersama rakan-rakan dan tiba-tiba terhidu bau busuk. Sudah tentu ada dalam kita masa itu akan berkata, "Siapa yang kentut ni?".

Inilah sebab mengapa saya mengatakan ramai dalam kita ini sebenarnya mempunyai sifat seperti langau mahupun lalat. Mereka hanya akan 'bersuara' apabila terhidu bau busuk tetapi akan mendiamkan diri apabila terhidu bau harum. (kadangkala ada juga yang bersuara).

Perkara ini juga berkaitan dengan rancangan yang ada di stesyen televisyen negara kita. Sebagai contoh program rancangan di salah sebuah stesyen televisyen swasta negara memaparkan kisah-kisah gosip artis yang bercerai, bercinta dengan suami orang, berkhalwat, dan sebagainya.

Adakalanya rancangan yang berkaitan dengan gosip ini di lihat tidak menyumbang kepada peningkatan taraf industri hiburan tanah air.

Banyak artis yang ada pada hari ini kita kenali mereka bukan kerana bakat tetapi kerana gosip dan publisiti murahan seperti di tahan di pusat-pusat hiburan, di tahan kerana dadah, di tangkap khalwat, berkahwin dengan Datuk dan sebagainya.

Contohilah rancangan seperti Bersamamu, Aduan Rakyat, 360, Panorama, Majalah 3, dan sebagainya. Mengapa mesti membuka aib para artis?

Indonesia sudah mengeluarkan fatwa mengharamkan program rancangan berbentuk gosip, Malaysia bila lagi???

Tiada ulasan:

Catat Ulasan