Followers

Rabu, Ogos 05, 2009

Apa Nak Jadi Ni..?

Minggu lepas hamba balik ke Johor untuk uruskan beberapa perkara dan hamba ada berjumpa dengan kawan hamba yang sedang bercuti sebab IPTA dia tengah cuti masa tu.. Cuti sebab kena serang dengan virus paling cemerlang iaitu Influenza A..

Dalam sesi perjumpaan tu, kawan hamba ada cerita hal kawan2 dia yang sama2 menyewa rumah..maklum la IPTA tempat dia belajar kurang asrama untuk pelajar. Dia mengadu kat hamba mengenai kawan2 dia yang minum arak kat rumah tu, dah la yang minum arak tu orang Melayu, bila sebut Melayu insyaAllah Islam..kawan hamba cakap dia dah tegur semua perbuatan kawan2 dia yang sama2 menyewa kat rumah tu, tapi umpama menyiram air kat daun keladi (eehh peribahasa lagi)..

Sebagai orang Islam kita dah di ajar bahawa arak tu adalah haram bagi kita untuk meminumnya, tapi kenapa ada yang masih minum? Tak ada minuman lain lagi ke? Walau setitis kita minum air syaitan tu segala amalan kita tak diterima selama 40 hari..cuba bayangkan berapa banyak titis air dalam tin Carlsberg kat atas tu..

Apa yang merunsingkan kawan hamba tu sebenarnya dia takut terjebak sama dengan perkara2 macam tu.. Dia terpaksa menyewa dengan kawan2 sebab tak dapat kolej, kawan hamba yang sorang lagi dah cabut keluar dari rumah tu sebab tak tahan dengan ragam 'generasi muda alaf baru' tu.. Terpaksa duduk secara haram kat bilik kawan..

Satu cerita yang agak menarik ialah kawan2 dia yang sama2 menyewa tu sampai ada bagi cadangan nak bawak balik awek ke rumah tu, ni lagi dahsyat..bila dah minum arak maka akal dah tak boleh nak fikir apa2 lagi, takut jadi macam2 pulak.. Tak tahu la apa program depa nak buat bila bawak awek balik rumah sewa tu..

Inilah perkara yang amat merunsingkan kepala otak kawan hamba tu.. Hamba bagi cadangan kat dia gunalah segala 'kabel' yang ada kat U tu supaya iman dia dapat diselamatkan..bukan apa kita kena bertindak sebelum terlambat..

Anak2 muda sekarang ni makin ramai yang minum arak..kenapa? Adakah arak ni terlalu murah? Adakah disebabkan kurangnya didikan agama? Ataupun terpengaruh dengan rakan2 sebaya? Entahlah..

Kita sedia maklum bahawa arak adalah ibu segala kejahatan.. Seseorang itu boleh mencegah diri daripada melakukan maksiat dan pembunuhan, tetapi jika seseorang itu minum arak maka akalnya akan dikuasai oleh syaitan dan tak dapat berfikir secara waras.. Masa tu jugaklah nafsu akan meguasai diri dan terjadilah maksiat dan tidak mustahil akan berlaku pembunuhan..

Apa nak jadi ni..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan