Followers

Khamis, Mac 25, 2010

Ahli Parlimen Bebas mengaum di Parlimen..

Salam.. Salam Sejahtera..

Sebagai rakyat biasa kita hanya mampu memerhati segala perkara yang berlaku. Segala apa yang berlaku hanya di perhati dari jauh dengan penuh tanda tanya.

Saya melihat dan mendengar video ucapan perbahasan Ahli Parlimen Bayan Baru Datuk Seri Zahrain Mohamed Hashim di dalam Parlimen baru-baru ini. Banyak unsur kejutan yang dilakukan oleh YB. Zahrain semasa sesi perbahsan tersebut. Saya juga kadangkala berasa sangsi sama ada perkara yang dinyatakan itu benar atau sebaliknya.

Pembongkaran yang dilakukan oleh YB. Zahrain itu pada saya sebenarnya tidaklah mengejutkan sama sekali kerana kita semua sedia maklum mengenai perancangan Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat (PKR) yang ingin mengambil alih kuasa daripada Barisan Nasional (BN) pada 16 Semptember 2008. Kita juga dimaklumkan ketika itu bahawa terdapat lebih kurang 30 orang Ahli Parlimen BN akan melompat kepada pembangkang dan memberi peluang kepada Pakatan Rakyat (PR) membentuk kerajaan Persekutuan.

Pada saya kejutan yang sebenar-benarnya adalah kejutan ialah 'pencanang' kepada agenda 16 September itu dikatakan mendapat perkenan daripada Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang Di-Pertuan Agong. Selain itu turut dikatakan bahawa Angkatan Tentera Malaysia (ATM) juga menyatakan sokongan. - ATM menafikan perkara ini.

Sungguh dahsyat perkara ini. Pendedahan yang dilakukan oleh YB. Zahrain ini pada saya memerlukan keberanian yang utuh. Bukan semua orang berani mendedahkan perkara-perkara seperti ini kerana jika tersalah langkah nyawa akan menjadi pertaruhannya.

Saya tertarik ketika mendengar ucapan YB. Zahrain kerana ucapan beliau itu telah membuatkan Ahli Parlimen Permatang Pauh keluar dewan. - Mungkin kerana YB. Permatang Pauh sudah tahu apa yang bakal dikatakan oleh YB. Zahrain.

Ahli Parlimen Kulim Bandar Baharu iaitu YB. Zulkifli Noordin juga bertindak sama seperti YB. Zahrain mendedahkan perkara yang sewajarnya didedahkan kepada umum. Untuk makluman semua YB. Zahrain keluar daripada PKR atas kerelaan hatinya sendiri manakala YB. Zulkifli pula keluar dengan cara di paksa. - Di pecat.

Pendedahan yang dilakukan oleh YB. Zul ialah berkenaan dengan kes pembunuhan Altantuya Shaariibuu. Beliau mengatakan bahawa pernah ditawarkan dengan tawaran yang cukup lumayan oleh pihak-pihak tertentu untuk mengaitkan Perdana Menteri Datuk Seri Mohd. Najib Tun Razak dan isteri Datin Seri Rosmah Mansor dalam kes pembunuhan wanita Mongolia itu. YB. Zul juga mengatakan bahawa beliau telah di minta untuk membuat surat akuan bersumpah dengan menyatakan bahawa Datuk Seri Najib dan isterinya terlibat di dalam pembunuhan Altantuya Shaariibuu.

Ganjaran yang lumayan itu dikatakan mampu menggoyahkan iman, kata YB. Zul. Saya sebenarnya tidak percaya dengan akuan bersumpah yang di buat oleh beberapa mengenai perkara-perkara yang sedia 'hangat dan hangit' ini. Sebenarnya akuan bersumpah itu hanya sekadar akuan dan belum tentu sahih. Sesiapa sahaja boleh membuat akuan bersumpah.

Mereka berceramah di sana sini mengatakan bahawa tuduhan liwat itu adalah konspirasi yang dilakukan oleh BN terhadap individu tertentu tetapi kini kita dimaklumkan sendiri oleh individu yang berprinsip iaitu YB. Zul mengenai konspirasi mereka terhadap PM dan isteri. Siapa yang berkonspirasi terhadap siapa sekarang ini?

*Datuk Seri Mohd. Najib Tun Razak semasa pilihanraya kecil di Permatang Pauh telah bersumpah di dalam masjid mengatakan bahawa beliau tidak terlibat dan tidak mengenali wanita Mongolia itu. Saiful juga sudah bersumpah. Dia bila lagi? Asyik kata sumpah tidak mengikut hukum syarak, ulama' tak benarkan dan bla bla bla bla, lebih elok dia bersumpah ikut syarak kita nak tengok cara yang sebenarnya bersumpah. Jangan bagi alasan..

YB. Zulkifli Noordin meminta kepada pihak-pihak tertentu supaya tidak meletakannya berada di dalam keadaan memaksanya untuk mendedahkan perlakuan mungkar yang berlaku.

"Kalau saya berbuat demikian, letupan besar yang di buat oleh YB. Zahrain sekadar 'kentut yang sepi'. Begitulah kotornya mainan politik negara masa ini". (Utusan Malaysia).

Daripada kata-kata YB. Zulkifli itu saya berpendapat bahawa sebenarnya ada perkara yang lebih besar yang dilakukan oleh pihak tersebut. Adakah YB. Zul akan mendedahkannya? Saya harap akan ada pihak di sebelah sana yang akan memaksa beliau untuk mendedahkannya.

Selepas ini kita nantikan pula sesi ucapan perbahasan daripada Ahli Parlimen Nibong Tebal YB. Tan Tee Beng. Manalah tahu masih ada lagi perkara-perkara kontroversi yang bakal ditimbulkan.

1 ulasan: