Followers

Rabu, Mac 17, 2010

Nuri oh Nuri.. Carilah pengganti Nuri..

Salam.. Salam Sejahtera..

Helikopter Nuri yang menjadi kebanggaan negara sehingga menarik perhatian wakil rakyat pembangkang yang tidak mahu ditukar baru kerana ianya masih berfungsi dengan baik, hari ini kembali menarik perhatian kita semua.

Hari ini 17 Mac 2010, BERNAMA baru sahaja melaporkan berita mengenai pesawat Nuri Tentera Udara Di Raja Malaysia (TUDM) telah mendarat cemas di sebuah sekolah di Tampin kerana mengalami masalah teknikal. Tiada kecederaan dilaporkan.

Kisah helikopter Nuri yang reda seketika selepas kerajaan membatalkan pembelian helikopter baru bagi menggantikan Nuri kini kembali menagih perhatian umum. Kali ini Nuri tidak menarik perhatian kita dengan tragedi ia terhempas tetapi hanya mendarat cemas.

Sekali lagi saya sebagai rakyat Malaysia merayu kepada kerajaan supaya mengeluarkan peruntukan segera untuk menggantikan helikopter Nuri dengan pesawat yang baru. Kebajikan tentera udara juga perlu di jaga. Jangan hanya bersungguh-sungguh hendak menggantikannya dengan yang baru apabila berlaku sekali lagi tragedi yang meragut nyawa anggota TUDM.

Kementerian Pertahanan di bawah teraju Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi perlu memainkan peranan segera supaya tragedi yang boleh dielakkan ini tidak kembali melakar sejarah hitam kepada negara dan TUDM.

Saya rasa Kementerian Pertahanan boleh menggunakan dana yang diperuntukan untuk menggantikan pesawat pejuang MiG-29N yang suatu ketika ingin digantikan dengan pesawat lain yang lebih murah penyelenggaraannya, sedangkan negara Vietnam memiliki lebih banyak MiG-29N berbanding kita Malaysia. Dana tersebut boleh digunakan untuk menggantikan Nuri dengan pesawat yang baru. Sekiranya peruntukkan itu masih ada.

Ini hanyalah harapan dan coretan daripada rakyat biasa. Saya tidak mahu suatu hari nanti helikopter Nuri terhempas di atas bumbung rumah saya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan