Followers

Ahad, Mac 07, 2010

Bengkel Penggubalan Parlimen Mahasiswa

Salam.. Salam Sejahtera..

Badan kini terlalu letih, kepala semakin pening, mata semakin layu, tekak semakin perit, suara semakin kurang rajinnya untuk keluar. Mengapa? Adakah sebab cuaca yang panas? Adakah sebab badan yang tidak kuat menempuh dugaan? Mungkin letih jawapan yang tepat, atau tugasan ada yang belum siap?

Sabtu dan Ahad (6-7 Mac 2010), telah diadakan Bengkel Penggubalan Parlimen Mahasiswa di Hotel Hydro Majestic, Batu Ferringhi, Pulau Pinang.

Program yang bermula pada hari Sabtu jam 9.00 pagi itu telah dimulakan dengan sesi taklimat daripada Timbalan Naib Canselor (HEPP). Seterusnya pada jam 10.30 pagi adalah pembentangan mengenai "Parlimen Malaysia Sebagai Satu Model" daripada bekas Setiausaha Parlimen Malaysia. Akhir sekali ialah pembentangan mengenai perkara "Kebebasan Pelajar" yang disampaikan oleh Pakar Perlembagaan iaitu Profesor Emeritus Datuk Dr. Shad Saleem Faruqi.

Pada mulanya saya berasa amat 'menyesal' kerana terlibat dengan program tersebut, kerana saya tidak berapa menggemari aktiviti seperti di dalam program-program motivasi dan sebagainya. Akan tetapi kesemuanya itu meleset apabila setiap peserta yang terdiri daripada Yang Di Pertua (YDP) atau wakil-wakil Kelab, Persatuan, Anak-Anak Negeri, dan sebagainya telah dibahagi-bahagikan kepada lapan kumpulan yang berbeza.

Tujuan pembahagian kumpulan itu adalah untuk memberikan setiap kumpulan tugas yang berbeza untuk merangka draf cadangan Parlimen Mahasiswa. Setiap kumpulan berhak sepenuhnya merangka atau menggubal perkara tersebut berdasarkan peruntukan undang-undang yang sedia ada.

Dengan jadual yang agak padat, setiap kumpulan diberikan lima slot untuk melaksanakan tugasan yang di beri. Pada hari pertama (hari Sabtu), slot pertama bermula pada jam 2.30 petang dan berakhir pada jam 5.30 petang. Kemudian perbincangan bersambung pada slot kedua yang bermula pada jam 9.00 malam dan berakhir jam 12.00 malam.

Slot ketiga, keempat, dan kelima bermula pada jam 9.00 pagi sehingga 12.30 tengahari, hari Ahad. Pada jam 2.30 petang sehingga jam 5.00 petang pula adalah sesi pembentangan daripada kesemua kumpulan.

Sesuatu yang menarik di sini ialah saya satu kumpulan dengan Setiausaha Agung Majlis Perwakilan Pelajar (MPP), dan kumpulan kami yang mempunyai ahli seramai sembilan orang ini (sepatutnya 10 orang, Aziz mana?) diberi tanggungjawab untuk menyatakan urusan perlantikan Speaker, Timbalan Speaker, bidang kuasa Speaker dan Timbalan Speaker, bidang kuasa Setiausaha Dewan, dan sebagainya. Oleh sebab Setiausaha Agung MPP satu kumpulan dengan kami maka tiada masalah untuk beliau menyenaraikan bidang kuasa yang diperuntukan kepadanya.

Di antara perkara yang dibincangkan ialah mengenai Parlimen Mahasiswa itu sendiri, perjalanan Parlimen, perkara-perkara berkaitan dengan usul yang ingin dibincangkan di dalam dewan, peraturan-peraturan dewan Parlimen, tingkahlaku ahli dewan, dan banyak lagi.

Seperti yang diperkatakan oleh rakan saya, bengkel tersebut adalah medan terbaik untuk mendengar pendapat dan idea daripada para mahasiswa dan mahasiswi itu sendiri. Hal ini bermakna keputusan yang di buat pada bengkel tersebut adalah untuk kepentingan mahasiswa dan mahasiswi dalam menyuarakan pendapat dan saranan.

Sama ada idea, pendapat, saranan, atau buah fikiran yang dilontarkan itu akan di terima ataupun tidak itu bukanlah perkara utama di sini, tetapi yang penting ialah pihak tertinggi universiti sudah mendengar pendapat dan idea daripada peserta bengkel tersebut.

Timbalan Naib Canselor sendiri berasa gembira dengan apa yang dilontarkan oleh peserta bengkel yang memerah otak mencari idea dan membaca buku undang-undang Peraturan Dewan Rakyat. Nampaknya suara mahasiswa dan mahasiswi akan semakin didengari oleh pihak atasan universiti dengan adanya Parlimen Mahasiswa.

Terima kasih dan tahniah kepada ahli-ahli kumpulan yang sama-sama memerah otak mendapatkan idea-idea bernas.

Terima kasih juga kepada YDP Ikatan Mahasiswa/i Johor, saudara Mohd Fithri Jemari kerana memberikan kepercayaan kepada saya untuk mewakili IKMAR di dalam bengkel tersebut, walaupun saya hanya insan kerdil di dalam IKMAR.

*Parlimen Mahasiswa = Dewan Perundingan Pelajar.

**Terasa seperti Suruhanjaya Reid yang merangka Perlembagaan..

2 ulasan:

  1. Tahniah buat bakal YDP-YDP yang berjaya menghadiri program ini..

    BalasPadam
  2. remie patut ko pergi sebab idea2 ko lebih 'radikal' daripada kami..

    BalasPadam