Followers

Isnin, Oktober 05, 2009

Memilih untuk tidak memilih..

Salam Sejahtera dan Salam Perpaduan.. Salam juga kepada Mahasiswa yang menjunjung Aspirasi..

Walaupun saya cukup tertekan untuk menyiapkan tugasan Sejarah, tetapi tak tahulah macam mana boleh dapat idea nak buat topik baru ni.. Redakan ketegangan sebentar.

Setiap orang berhak memilih untuk tidak memilih..

Adalah menjadi suatu kesukaran untuk membuat keputusan jika terdapat dua pilihan yang berbeza. Setuju untuk bersetuju ataupun setuju untuk tidak bersetuju. Hal ini menjadi dilema bagi sesetengah pihak untuk membuat keputusan yang dilihat agak sukar kerana melibatkan maruah sesebuah institusi.

Apa-apa pun tahniah diucapkan kepada barisan Majlis Tertinggi dan Exco Kelab Sains Politik USM kerana berpegang kepada keputusan awal yang telah dibuat sebelum ini. Adalah menjadi satu kesukaran dalam membuat keputusan sama ada ingin menjaga hati pihak yang berkepentingan ataupun menjaga hati pihak yang menyumbang kepada aktiviti kelab sendiri.

Keputusan yang dipersetujui secara sebulat suara oleh Majlis Tertinggi dan Exco Kelab Sains Politik dilihat sebagai mencerminkan kebijaksanaan dan keserasian dalam menghadapi segala cabaran.

KOMITMEN DAN CABARAN merupakan medium yang dipergunakan oleh pihak-pihak yang berkepentingan. Keputusan yang dicapai di dalam mesyuarat Kelab Sains Politik jelas mencerminkan kewujudan demokrasi di dalam kelab kita. Keputusan tidak dilakukan oleh Yang Dipertua mahupun pengarah projek, tetapi dilakukan secara sebulat suara dalam kalangan Majlis Tertinggi dan Exco-exco.

Sebarang aktiviti yang dilakukan perlulah ikhlas. Sekiranya kita ingin berbakti kepada masyarakat, maka kita perlulah ikhlas. Adakah keikhlasan itu dapat dilihat? Hanya Allah S.W.T dan mereka yang menerima manfaat daripada kita akan menilainya. Adakah ikhlas kita itu perlu disusuli dengan liputan media? Adakah sumbangan yang diberi kepada golongan tidak berkemampuan perlu diheboh-hebohkan? Dimanakah keikhlasan yang perlu wujud di sini? Biarkanlah mereka terjun dengan labu-labunya..

Berundurnya kita dari medan peperangan ini bukanlah bererti kita mengalah, tetapi kita sedang mengumpul tenaga mahupun kudrat untuk menghadapi pertempuran yang lebih hebat tanpa mendapat liputan media..

Yang penting kita tidak menenggek di dahan lain..hanya di dahan kita sendiri. Bukannya kita sombong tetapi kita tidak mahu diri kita menjadi punca kepada kesalahan yang diperolehi oleh mereka.

*Siapalah kita.. Jangan benarkan diri kita dieksploitasi oleh pihak-pihak yang tidak bertanggungjawab..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan