Followers

Isnin, Oktober 26, 2009

Rojak pun sedap..

Salam Sejahtera..

Ada yang bertanya kepada saya, "Syukri, blog engkau ni aliran apa? Tak ada pengkhususan langsung..berkecamuk..kucar kacir..dah macam rojak.."

Sebenarnya saya tak mengkhususkan blog ini hanya untuk hal-hal tertentu sahaja. Hal-hal politik, isu-isu semasa atau yang bersesuaian akan saya sumbat jika bersesuaian.

Selain itu apa yang terlintas dek pandangan dan perasaan itulah yang akan catat di sini. Bab hati dan perasaan lazimnya kurang saya persetujui kerana bagi saya blog bukanlah 'diari' umum yang sesuai untuk memaparkan isi hati kita kepada orang lain.

Memanglah blog saya macam rojak. Perlu disedari bahawa rojak pun sedap dimakan..

Segala terguran yang membina dan dibuat secara berhemah akan saya layan dengan penuh etika. Terima kasih kepada mereka yang kerap menegur segala apa yang saya catat di blog ini.

Saya akui banyak yang sensitif dan menyebabkan beberapa pihak panas punggung. (jangan main-main dengan punggung)

"Kalau tak kontroversi bukan Syukri la namanya..". Inilah sindiran yang dilontar kepada saya oleh teman akrab di Johor.

Kebenaran adalah sesuatu yang pahit untuk ditelan.. Seperti mana ubat, pahit-pahit pun boleh meringankan kesakitan..

Bab politik nasional, politik kampus sedikit dan isu-isu semasa telah saya sumbatkan di dalam blog ini.

InsyaAllah saya akan ceritakan pengalaman yang menarik semasa di SMKDS - Sekolah Menengah Kebangsaan Dato' Seth - Selepas menerima pendapat daripada cikgu saya.

Tapi perlu diingat bahawa saya akan pastikan blog ini todak akan menjadi 'diari' umum..

4 ulasan:

 1. Noam Chomsky pernah kata," jika kamu percaya kepada kebebasan bersuara, kamu harus percaya kepada kenyataan yang kamu tidak suka".

  Biasalah tu, ada yang tak senang duduk dengan apa yang kita tulis. Kalau tak suka, tak payah la baca. Bagi aku, blog bukan sekadar menulis untuk orang baca penulisan kita, tapi ia juga sebagai medium untuk aku berlatih menulis.

  Blog bebas nak tulis apa pun. Aku rasa, masa mula-mula kita nak buat blog, dia tak tanya pun kategori apa blog yang kita nak buat. Dia tak bagi pilihan pun macam 1. Blog Politik 2. Blog cinta-cinta rindu-rindu, 3. Blog basuh berak, dll. Buat dua hingga tiga langkah, lepas tu siap blog.

  Bab "blog sebagai diari" ni, aku kurang berminat. Bila blog dah dibuat sebagai diari, maka tak adalah lagi "privasi" dalam hidup. Nak kencing nak berak pun bagitau orang.

  BalasPadam
 2. Aman Damai?Kucar-kacir!

  Emmm.. Blog kita semua bersifat universal.. Tidak kira bercerita tentang politik dan kasih sayang sekalipun. Kalau duk cerita hari-hari pasal politik, orang naik jemu nak baca. Lagi2 macam orang macam aku. Lain la kalau orang yang sentiasa nak jawatan dalam politik terutama politik kampus(Aku cakap macam ni sebab ramai pembaca blog ko ni budak-budak universiti). So,hari-harilah duk bergunjing dengan politik je. Tapi aku sebagai manusia normal dan berakal, aku tidak menafikan hak mereka. Lagipun, bagi aku, ko tak bersifat "baling batu,sembunyi tangan".. Jadi kau boleh tulis apa saja dalam blog ko. Tak salah kalau blog ko takde aliran macam sesetengah orang.

  Kita tulis blog untuk mengutarakan sesuatu isu yang mana tau boleh mendapat perhatian orang untuk dibincangkan secara ilmiah dan teratur.

  Betul kata ko,rojak pun sedap..Semua orang makankan?

  BalasPadam
 3. Aku dah kata dah..Din mesti gak dia sebut pasal benda tu..

  BalasPadam
 4. Aku tak layan rojak, aku layan pasembur ha..ha..

  Tak de ALiran? Kalau nak sangat aliran pegi la join NGO Aliran tu.

  Aku aliran bebas.

  BalasPadam