Followers

Selasa, Februari 09, 2010

Keputusan & reaksi yang telah di jangka..

Salam.. Salam Sejahtera..

Kita sudah sedia maklum bahawa Mahkamah Persekutuan telah memutuskan bahawa Datuk Seri Dr. Zambry Abdul Kadir adalah Menteri Besar Perak yang sah.

Suka atau pun tidak, saya mengakui bahawa rakyat Perak sebenarnya mempunyai hak untuk menentukan sama ada Barisan Nasional mahupun Pakatan Rakyat yang layak mentadbir Perak.

Sama ada langkah BN mengambil alih Perak itu di lihat sebagai tidak bermoral pada saya itu juga sama dengan rancangan Ketua Pembangkang yang cuba menarik seramai 30 Ahli Parlimen BN untuk melompat kepada PR bagi membentuk kerajaan yang dicanang-canang akan berlaku pada 16 September 2008.

Disebabkan sistem yang diamalkan itu adalah sistem demokrasi maka sesiapa jua bebas untuk melompat parti atau mengalih sokongan kepada sesiapa yang diingininya. Saya yakin jika PR berjaya menarik seramai 30 Ahli Parlimen BN mereka juga akan mengatakan hal yang sama.

Sebelum ini saya sudah menjangkakan kesan keputusan oleh Mahkamah Persekutuan jika memihak kepada BN. Kini sudah jelas ketika saya membaca berita di dalam MalaysiaKini ada melaporkan bahawa bekas MB Perak iaitu Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin mengatakan bahawa keputusan Mahkamah Persekutuan itu akan mengakibatkan berlakunya monarki mutlak di Malaysia.

MB Perak yang disingkirkan itu turut mengatakan bahawa tidak perlu diadakan pilihanraya kerana Raja-Raja boleh menentukan siapa yang akan mengetuai kerajaan negeri mahupun persekutuan. Secara peribadi saya melihat kenyataan beliau ini seakan-akan menyindir Sultan Perak dan mempunyai unsur-unsur kekecewaan yang mendalam.

Satu lagi kenyataan yang saya sudah jangka akan keluar daripada mereka yang kecewa ialah, "Ini adalah hari yang paling sedih bagi Malaysia kerana ia membuktikan sistem penghakiman negara adalah tidak bebas..." (MalaysiaKini).

Saya tersenyum apabila membawa kenyataan di atas ini. Sebenarnya saya teringat demonstrasi yang berlaku di sebuah Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) yang berlaku kerana disebabkan keputusan Pilihanraya Kampus (PRK) tidak memihak kepada mereka. Nampaknya tidak perlulah saya ulas mengenai persamaannya di sini kerana anda sememangnya tahu.

Saya ingin mengulas mengenai kenyataan mantan MB itu yang mengatakan selepas ini tidak perlu diadakan pilihanraya kerana Raja-Raja boleh menentukan siapa yang akan mengetui kerajaan.

Yang saya tahu apabila sesebuah parti memenangi majoriti di dalam Dewan Undangan Negeri maka parti itu akan membentuk kerajaan. Ketua parti tidak semestinya akan menjadi MB jika partinya memperoleh majoriti di dalam DUN. Hal ini kerana Sultan atau Raja yang berhak memilih sesiapa jua yang layak untuk menjadi MB asalkan mendapat sokongan majoriti Ahli DUN. Hal ini merujuk kepada Perak. (Ikut Undang-Undang Tubuh Negeri)

Contoh terbaik adalah seperti di Perak. Selepas Pilihanraya Umum (PRU12) sebenarnya Baginda Sultan boleh memilih MB daripada BN/UMNO kerana BN mendapat 28 kerusi DUN tetapi Sultan memilih Pakatan Rakyat kerana gabungan DAP, PKR dan Pas mempunyai kerusi melebihi BN.

Walaupun DAP lebih dominan di dalam DUN Perak tetapi Undang-Undang Negeri menghalang DAP untuk meletakkan MB Perak daripada wakilnya yang kesemuanya adalah orang Cina.

Disebabkan Undang-undang yang sedia ada itulah maka Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin mempunyai kesempatan untuk menduduki kerusi empuk MB selepas Baginda Sultan membuat keputusan memilih beliau. Walaupun mengikut perkiraan saya Pas sendiri tidak layak menduduki kerusi MB kerana bilangan kerusi yang paling sedikit di dalam DUN dan di dalam rakan Pakatan Rakyat.

Sesungguhnya itulah salah satu peranan Raja-Raja di Malaysia ini.

Sekadar selingan :

*Sebenarnya DYMM SPB Yang Di-Pertuan Agong juga boleh memilih untuk tidak menandatangani pembubaran Parlimen jika baginda ingin berbuat demikian sekiranya belum cukup tempoh 5 tahun.

**DYMM SPB Yang Di-Pertuan Agong juga boleh memilih Tan Sri Muhyiddin Yassin atau sesiapa jua yang menjadi Ahli Dewan Rakyat jika Baginda tidak berkenan kepada Dato' Seri Najib Razak. Asalkan Ahli Dewan Rakyat itu mendapat sokongan majoriti Ahli Dewan maka ia layak menjadi Perdana Menteri selepas diperkenan oleh DYMM SPB Yang Di-Pertuan Agong.

4 ulasan:

  1. salam. artikel yang menarik yang boleh dikongsi bersama. teruskan

    BalasPadam
  2. Salam, walau malam gelap namun cahaya dalam hati akan menerangi jalan yang akan kita lalui. Teruskan menulis salam persahabatan dari saya ~ bh

    BalasPadam
  3. Salam persahabatan juga dan terima kasih kepada bRAVEhEART.. Cahaya pelita akan hilang jika minyaknya kehabisan, tapi cahaya di dalam hati (cahaya iman) akan terus menyala.. terima kasih sekali lagi

    BalasPadam