Followers

Isnin, Februari 08, 2010

"Mana tong sampah ni??"

Salam.. Salam Sejahtera..

Berjalan pada waktu petang sambil menikmati kesegaran udara yang nyaman di universiti dalam taman ini cukup indah dan menyegarkan.

Mengapa berjalan? Sebab jika berlari kita tidak dapat melihat dengan jelas panorama yang ada di sekeliling kita. Udara yang nyaman, laluan yang redup dan teduh, bunyi burung-burung yang bersahutan-sahutan cukup membuatkan jiwa yang runsing dan fikiran yang kusut mendapat ketenangan. Eloklah berjalan daripada merangkak..

Sedang berjalan menghampiri Desasiswa Fajar Harapan, berhenti seketika membeli minuman. Berjalan dan terus berjalan dengan hasrat untuk menuju ke bukit berhadapan Rumah Pemimpin dan kediaman rasmi Naib Canselor.

Dalam perjalanan daripada cafe Fajar Harapan agak sukar untuk bertemu dengan tong sampah. Air di dalam tin minuman juga sudah habis di minum selancar pengeluaran peluh di badan. Kekusutan terpancar di wajah kerana sukar untuk melihat tong sampah.

"Aduuuhhhh mana tong sampah ni???", soalan yang tiba-tiba keluar daripada mulut saya kepada dua orang teman yang sama-sama berjalan.

Apabila kaki yang berjalan menghampiri tadika yang berdekatan Desasiswa Cahaya Gemilang, mata ternampak kelibat tong sampah yang berdiri dengan megah di tempat yang tidak ramai orang lalu. "Ooohhhhhh tong sampah... Susahnya nak cari kau ni...". Alhamdulillah berkat kesabaran memegang bekas minuman itu, kami akhirnya berjumpa dengan tong sampah yang sukar untuk ditemui.

Mengenai tong sampah yang sukar untuk ditemui, akhirnya diri ini teringat mengenai tajuk Berita Kampus keluaran 2 Feb. 2010 yang bertajuk "Kekurangan tong sampah bertujuan didik pelajar kurang hasilkan sampah".

Di sini saya tidak mahu mengulas mengenai tajuk Berita Kampus itu tetapi sepanjang perjalanan hampir setiap petang, saya dapat melihat agak banyak sampah yang di buang merata-rata. Maaflah jika saya tersilap, tetapi saya menulis berdasarkan pemerhatian.

Hari ini saja saya mengutip satu kotak tisu yang mungkin sengaja atau tidak sengaja telah di buang di tepi jalan berdekatan selekoh menuju ke Dewan Persidangan. Bukanlah hendak mempromosi diri yang rajin mengutip sampah. Memandangkan kotak tisu itu agak jelas di pandang mata maka 'terpaksalah' untuk menukar posisinya ke tempat yang sewajarnya.

Mungkin juga orang yang membuang sampah merata-rata itu tercari-cari dimanakah tong sampah yang berperanan untuk dijadikan tempat membuang sampah. Oleh sebab sukar mencarinya maka mereka menoleh kiri dan kanan lalu membuang sampah itu di tempat yang tidak sepatutnya. Mungkin ada juga dalam kalangan mereka tidak perlu menoleh kiri dan kanan untuk melakukannya.

Seperti di gambar ini sudah jelas tong sampah disediakan tetapi sampah masih tetap di buang merata-rata. Inilah sikap namanya.. Atau adakah mungkin juga sampah-sampah ini di tiup angin? Hai entahlah..

2 ulasan:

  1. Eh..Nampaknya takde siapa yang singgah bagi komen kat post ni syuk...
    Nampaknya sia-sia jek apa kita buat..orang lain tak peduli.. Siapa yang bodoh?Kita ke depa? Hahaha

    BalasPadam
  2. orang tak suka sampah la remie.. dia orang suka menyumpah..aku tak nak dia orang komen tapi nak dia orang bertindak tanpa bising2..

    BalasPadam