Followers

Jumaat, Februari 05, 2010

Mampukah bersatu Melayu - Islam???

Salam.. Salam Sejahtera..

Saya tertarik dengan tajuk sebuah akhbar arus perdana iaitu "Nik Aziz mahu Pas, UMNO berbincang".

Lazimnya apabila ada kenyataan dikeluarkan oleh Menteri Besar Kelantan yang juga Mursyidul Am Pas ini akan mendapat perhatian banyak pihak. Mungkin disebabkan oleh perbicaraan kes liwat Ketua Pembangkang maka kenyataan beliau tenggelam sedikit.

Secara peribadi saya melihat mungkin YAB. Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat sudah menukar fikiran dan pendiriannya yang sebelum ini berkeras untuk tidak mengadakan rundingan mahupun perbincangan dengan UMNO.

Saya tertarik dengan kenyataan Tuan Guru yang mengatakan bahawa selama lebih 50 tahun Pas dan UMNO bertengkar sesama sendiri dan banyak masa telah dibuang begitu sahaja untuk bertengkar.

Tuan Guru sendiri mengakui sejarah mengenai kewujudan Pas yang berasal daripada alim ulama UMNO kerana alim ulama UMNO keluar daripada UMNO dan menubuhkan Pas.

"Jadi apa pentingnya UMNO bertengkar dengan Pas, sedangkan Pas bawa Islam. Selepas kita mati, Melayu tidak ada guna, Cina tak ada guna, Arab tak ada guna..., yang guna Islam dan bertakwa kepada Allah".

"Jika isu pembangunan yang menjadi punca UMNO memusuhi Pas, ia tidak sepatutnya berlaku kerana Pas juga membawa pembangunan kepada negeri yang di perintah".

Saya setuju dengan kenyataan YAB. Menteri Besar Kelantan ini. Tiada guna Pas dan UMNO bertengkar kerana Pas berjuang untuk Islam dan UMNO di lihat lebih kepada berjuang untuk Melayu. Tetapi kita sewajarnya sedar bahawa perjuangan UMNO untuk bangsa Melayu juga adalah untuk Islam kerana insyaAllah Melayu di Malaysia adalah Islam.

Pas dan UMNO tidak pernah bersalah. Jangan sesekali mempersalahkan kedua-dua parti ini. Hal ini kerana jika Pas dan UMNO di tuduh mengkhianat perjuangan asal penubuhannya, itu adalah kesalahan pemimpin parti itu sendiri.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan