Followers

Jumaat, Februari 05, 2010

Budaya Demonstrasi, Budaya Mereka...

Salam.. Salam Sejahtera..

Hari ini Jumaat, 5 Februari 2010 bersamaan 2o Safar 1431 Hijrah.

Nampaknya semakin hari rakyat Malaysia semakin mencintai demonstrasi. Disebabkan negara ini merupakan negara demokrasi dan banyak pihak mahu negara ini lebih demokrasi maka elok jugalah lebih banyak demonstrasi dilakukan. (saya tak menghasut ok..)

Saya tidak mahu ulas lagi mengenai demonstrasi yang berlaku di Universiti Malaya kerana mereka yang berdemonstrasi itu hebat-hebat belaka. Sedangkan mahasiswa dan mahasiswi di Institusi Pengajian Tinggi (IPT) yang lain sedang sibuk menyiapkan tugasan dan terlibat dengan pelbagai program, mereka pula mempunyai masa untuk berdemonstrasi. A'aah tak apalah sebab itu hak mereka. Jangan nafikan hak mereka untuk melakukannya.

Hari ini juga terdapat ura-ura yang mengatakan bahawa satu demonstrasi akan dilakukan di ibu negara. A'aah tak tahulah betul atau tidak. Maklum sajalah kini sedang berlangsung perbicaraan kes paling hangat yang di tangguh beberapa kali perbicaraannya. Nak ulas ke?? Malas dan tidak berminat dengan kes-kes liwat ni. Kalau nak tahu bacalah surat khabar. Tak kiralah surat khabar tu UMNO punya atau Pakatan Rakyat punya. Yang penting kena baca, fikir, lihat dan jangan liwat...

Saya mendapat satu mesej daripada seseorang yang meminta supaya mahasiswa dan mahasiswi bangkit menentang penindasan yang dilakukan oleh kerajaan. Tidak kiralah sama ada kerajaan Barisan Nasional mahupun Pakatan Rakyat. Saya hanya memandang mesej itu sebagai 'gurauan' sahaja. Alasan yang digunakan supaya mahasiswa/i bangkit menentang kerana nama "MAHASISWA".

Jawapan saya mudah sahaja, jika BN yang melakukan penindasan maka PR adalah pengimbang atau penegur kepada BN. Begitu jugalah jika sebaliknya yang berlaku. Jika BN dan PR sama-sama melakukan penindasan maka Badan Bukan Kerajaan (NGO) adalah badan yang layak untuk melakukan aktiviti 'peneguran' itu. Tugas itu bukanlah tugas mahasiswa/i. Kecuali terdesak seperti mana di Indonesia pada tahun 1998.

Mengenai demonstrasi di Pulau Pinang hari ini yang dilakukan oleh gabungan 50 NGO, pada saya itu adalah hak mereka. Hak mereka untuk membantah penindasan yang dilakukan terhadap kaum minoriti di Pulau Pinang, hak mereka untuk membela peniaga-peniaga kecil yang di tindas, hak mereka yang membela peniaga-peniaga yang tidak menyokong kerajaan negeri, dan sebagainya.

Saya mengatakan hak mereka untuk melakukan demonstrasi kerana mereka mendapat permit polis untuk melakukannya. Yang penting demonstrasi itu tidak mengambil masa yang begitu lama.

MalaysiaKini melaporkan seramai kira-kira 300 orang menyertai demonstrasi yang dilakukan di luar bangunan KOMTAR. Tetapi daripada gambar yang saya lihat bukan 300 orang tetapi mungkin juga hampir 3000 orang.

Ada pula manusia yang mengatakan NGO-NGO ini di taja oleh UMNO dan BN. Aaah pening, tak habis-habis menuduh.. Isu gereja dan penggunaan nama Allah S.W.T pun nak salahkan UMNO.. Hei hello...tolak ketepi dulu bab-bab politik ok..

Secara peribadi saya tidak menyokong budaya demonstrasi ini kerana menyusahkan banyak pihak. Demonstrasi yang dilakukan akan menyebabkan kesesakan lalu lintas. Kita sedia maklum jalan di situ sememangnya banyak dengan kenderaan dan urusan jual beli di premis-premis jualan sudah tentu akan terganggu.

Di universiti ada demonstrasi, di jalanraya ada demonstarsi, di mahkamah pun ada demonstrasi kecil-kecilan. Nampaknya generasi yang cinta akan demonstrasi ini akan bertambah dan negara kita akan bergelumang dengan demonstrasi jalanan tidak lama lagi. *Kerajaan perlu sediakan tempat khas untuk berdemonstrasi la nampaknya...

Tak apalah... Sebab inilah demokrasi yang dilaung-laungkan oleh mereka yang mengimpikan demokrasi yang sebenar.

Tidak dapat dibayangkan macam mana negara ini jika tiada Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA), Akta Hasutan, dan Akta Mesin Cetak... Undang-undang yang sedia ada pun mereka berani langgar apatah lagi jika tiada undang-undang..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan