Followers

Ahad, Februari 07, 2010

Sikap..

Salam.. Salam Sejahtera..

Sekali lagi saya menulis mengenai sikap atau tabiat..

Saya sendiri tak tahu nak mengkategorikan perkara ini sebagai sikap atau tabiat.

Semalam (6.2.2010) kalau tak silap saya masa tu lebih kurang pukul 3.33 petang semasa berhenti di lampu trafik berdekatan Butterworth, saya ternampak sebuah botol minuman kalau tak silap saya botol Vitagen di lontar keluar daripada sebuah kereta Perodua Kancil. Wah.. kereta nasional tu.. Anda sendiri nampak botol air di sebelah kanan kereta yang berada di atas jalan. Saya pun tak tahulah kenapa semalam saya cukup rajin menangkap gambar mereka yang agak tidak sopan di jalanraya.

Disebabkan botol air itu keluar daripada kereta Perodua Kancil, jadi saya beranggapan mungkin Sang Kancil yang menendang botol air Vitagen itu keluar seperti mana yang terjadi di dalam catatan sejarah pembukaan negeri Melaka. Malangnya saya tersilap.

Agak-agaknyalah siapa yang nak tolong kutip botol Vitagen tu? Nak harapkan Sang Kancil pun belum tentu Sang Kancil nak buat..

Yang ini pula adalah gambar yang saya rakam semasa sedang beratur untuk memasuki feri di jeti. Dengan penuh bangga pemandu kereta buatan Mitsubishi yang di solek semula menjadi kereta nasional pertama negara iaitu Proton Saga memotong barisan. Tak patut betullah.. Dia sepatutnya tahu yang semua orang pun nak cepat, bukan dia saja yang nak cepat..

Gambar ini saya rakam lebih kurang pukul 3 petang. Semua orang boleh berbaris tapi dia dengan senang hati boleh potong barisan. Saya tahulah sekarang ini popular dengan iklan "POTONG" tapi janganlah potong barisan.

Biasanya jika saya memandu dan ada pemandu lain yang memandu secara melulu dan melebihi had laju atau sebagainya saya dengan tenang akan cakap "A'aah tak apalah mungkin dia dah tak tahan nak terbuang kot.. Harap-harap dia sempat sampai dan tak terburai dalam kereta tu..". A'aah tak apalah tu semua dunia semata-mata..

Maaflah saya tidak berniat untuk memaparkan nombor kenderaan di atas tapi disebabkan Adobe Photoshop saya bermasalah maka saya terpaksa memaparkan nombor kenderaan tersebut.

Maklumlah sebagai pengajaran kepada semua supaya tidak berlaku biadab di jalanraya.

Ini baru dua contoh yang saya masukkan di sini, sebenarnya banyak lagi yang saya nak masukkan tapi tiada bukti bergambar.

Itu belum lagi mereka yang memandu kereta dan masuk simpang tanpa beri isyarat dan ada juga yang bijak beri isyarat apabila dah berhenti untuk masuk simpang, haaa yang ini memang bijak sangat..

Walau apa pun kita sewajarnya berbangga dengan pengguna kereta nasional di atas sebab mereka guna kereta nasional. Tetapi tidak perlu berbangga dengan sikap mereka yang kuno itu.

7 ulasan:

 1. >>__<<

  kesimpulannya
  hati2 dijalan raya
  ego x btmpat boleh bawak maut!
  huhuhuhu

  BalasPadam
 2. betul tu.. lain kali sediakanlah kamera utk rakam aksi biadab pengguna jalanraya dan yg seangkatan dengannya..

  BalasPadam
 3. salam, ikam ni anak saadon..rumah di simpang 3, kampung parit amil yong peng ker..

  BalasPadam
 4. emm, aku ni pang kulaan ikam ( anak busu Talib ) sapupu emak ikam. wayahini bagana di puncak alam...

  BalasPadam
 5. nah bujur la tuh..aku kayak suah dangar ngaran tuh tapi kadak kaingatan..ni dah ingat dah..

  BalasPadam