Followers

Rabu, Julai 29, 2009

Perkukuh Benteng USM Kampus Induk..


Selesema Babi H1N1 =
Tanda-tanda Akhir Zaman?


Hari ini hamba nak bawakan anda semua satu topik yang hamba rasa cukup hangat masa ini.

Hamba pasti anda semua mesti dah arif sangat tentang wabak terbaru yang melanda dunia sekarang ni, iaitu wabak Selesema Babi/swine flue H1N1.

Alhamdulillah.. sebab USM kampus induk masih mempunyai daya tahan yang cukup kuat untuk melawan H1N1 ini.. Walaupun satu demi satu IPTA macam UiTM, UUM, UPSI, dan UPM terpaksa mengalah dengan memberi cuti awal kepada pelajar-pelajarnya tetapi kita di kampus induk USM ni begitu bernasib baik.. Hari ini kita mendapat berita bahawa kampus kejuruteraan USM di Nibong Tebal telah tewas dalam peperangan dengan H1N1. Marilah kita sama2 berdoa supaya USM kampus induk berjaya mengharungi detik2 yang sukar ini.

Ada orang cakap H1N1 ni salah satu daripada tanda2 awal berlakunya kiamat..Oleh sebab itu marilah kita renungkan sepotong hadis mengenai fenomena alam yang terjadi dan penyakit2 ganjil seperti Coxsackie, JE, SARS Selesema Burung, dan sekarang ni H1N1 Selesema Babi.. Baginda Rasulullah S.A.W ada menyatakan bahawa kemunculan penyakit2 ini sebagai tanda akan berlakunya kiamat.

Dari Ibnu Umar, Rasulullah SAW bersabda:
“Bagaimana keadaan kamu ketika lima perkara berlaku dalam kalangan kamu, dan aku berlindung dengan Allah dari terjadinya perkara itu kepada kamu atau kamu sempat menempuhnya. Tidak timbul kemungkaran dalam kalangan satu-satu bangsa melainkan mereka melakukannya secara terang-terangan, akan timbul penyakit taun dan penyakit-penyakit yang tidak pernah ada terhadap orang-orang sebelum mereka (penyakit ganjil).” (HR: Ibnu Majah)

Ini adalah peringatan dan pengiktibaran kepada semua umat manusia supaya kembali kepada Islam yang sebenarnya. Hanya orang yang benar-benar beriman akan memahami isyarat-isyarat ini. Rasulullah SAW pernah bersabda bahawa dunia ini telah hampir akhir zaman bahkan Baginda mengumpamakan dunia ini seperti seorang yang terlalu bongkok.

Oleh itu, penuhkanlah iman di dada, sebelum menyesal di kemudian hari.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan