Followers

Selasa, Julai 21, 2009

Setelah 52 Tahun Merdeka..

Melaka..
Tanah Melayu..
Malaya..
Persekutuan Tanah Melayu..
MALAYSIA.....


Selama lebih 446 tahun kita dijajah akhirnya kita mencapai kemerdekaan pada 31 Ogos 1957.. Banyak halangan terpaksa dilalui, banyak lautan terpaksa direnangi dan banyak belantara terpaksa diterokai..tanpa semangat dan keringat Dato' Onn Jaafar yg begitu keras hati dan kepala terhadap British mungkin YTM Tunku Abd. Rahman tidak dapat melaungkan MERDEKA!!! MERDEKA!!! MERDEKA!!! MERDEKA!!! MERDEKA!!! MERDEKA!!! MERDEKA!!! di Stadium Merdeka pada pagi 31 Ogos 1957.. Banyak pihak telah berjasa kepada tanah air yg bertuah ini..MALAYSIA..

Malaysia dah 52 tahun merdeka..selama itu jugalah konsep perkongsian kuasa dilakukan tanpa rasa sangsi & ragu2 antara kaum..Melayu sanggup beri kawasan pilihanraya yg majoritinya kawasan Melayu kepada bukan Melayu..Inilah konsep toleransi yg dilakukan sejak dahulu lagi..

Hari ini orang bukan Melayu dengan beraninya mempertikai Kontrak Sosial..dengan berani mereka mengatakan bahawa seandainya mereka hidup pada masa perjanjian ini dilakukan maka mereka akan membantah..mereka inginkan hak yg sama dengan Bumiputera..Melayu beri kerakyatan, bukan Melayu pulak perlu beri kerjasama..Aku pun tak setuju Kontrak Sosial ni, kalau aku hidup masa zaman tu aku akan bantah sekeras-kerasnya..buat apa kita nak bagi kerakyatan kepada orang bukan Melayu? biarlah negara ni cuma ada orang2 Melayu & Bumiputera lain..Kalau mereka pertikai aku pun nak pertikai jugak..

Hari ini, saat ini adalah waktu yg sangat berliku..sifat perkauman begitu menebal walaupun kita telah merdeka lebih 50 tahun..satu ketika dahulu terjadi satu tragedi 'Parang Terbang' di Batu Pahat disebabkan amukan orang2 Banjar terhadap komunis (Selempang Merah)..Seandainya sifat perkauman itu wujud dalam diri orang yg kurang pandai itu masih boleh dimaafkan..tetapi ia wujud dalam diri golongan cerdik pandai yg bergelar Doktor & menjadi pengajar di IPTA!! Minda golongan seperti ini masih belum merdeka..


Ada pihak yg agak kurang akal cakap Raja2 Melayu ni tak ada fungsi..mereka nak jadikan Malaysia sebagai Republik..kita anggap Raja2 hanya sebagai patung @ lambang sahaja, tapi selepas pilihanraya umum ke-12 kita nampak fungsi Raja2 tu sendiri memilih MB..

Baginda Sultan Johor sendiri menolak dengan tegas cadangan untuk membina jambatan ke-3 yg menghubungkan Johor dengan Singapura..Siapa berani lawan Sultan Johor? Dr. Mahathir pun takut dengan Baginda Sultan aku ni..Berapa kali PM datang Johor nak ganti MB tapi Sultan tak bagi sebab masih nak Datuk Ghani jadi MB..Sultan Johor murka dengan Pak Lah sebab batalkan projek Jambatan Indah @ Jambatan Bengkok bagi gantikan Tambak Johor..kita sendiri tahu apa yg jadi kat Pak Lah..

Aku cadangkan kepada pihak yg agak "PERKAUMAN" tu supaya fikir elok2..tak kiralah dia pelajar ke atau pensyarah..kalau tak puas hati dengan sistem beraja korang boleh KELUAR DARI MALAYSIA!!! Yg Melayu hangpa pi la dok kat Indonesia sana..yg Cina hangpa pi la balik China..yg India pulak kat India sana korang boleh jadi King..(Kingkong kepala hotak ko!!)
**Ini aku tuju kat mereka yg suka bukak topik perkauman..tak ada kena mengena dengan yg ikhlas jadi rakyat Malaysia..

6 ulasan:

 1. sokong2...
  tapi isu perkauman ni sgt sensitif..
  masyarakat pun kurang pham ttg semua tu...
  pemikiran dulu ngan sekarang sangat2 berlainan..

  BalasPadam
 2. Berpeloh-peloh? Perli tu..
  Masyarakat kurang faham masih boleh diterima..tapi sekarang ni golongan cerdik pandai yg buat2 tak faham hal ni,tu yg tak boleh terima..

  BalasPadam
 3. terasa ker??

  hehehe...

  xpe, x duduk tepi sungai...

  hahaha

  BalasPadam
 4. Apa la..Semua sensitif jek..Mana ade isu yang senstitif kat dunia ni..Orang jek yang jadikan isu tu sensitif..Yg cerdik,buat buta,yang kurang bijak,yang jadi mangsa..Apa cerita?

  BalasPadam
 5. pokok pangkalnya penerimaan dan pemikiran orang yg menilai serta mendengar topik yg dibincangkan..

  kalau kita kolot sangat maka jadilah perkara tu sebagai 'SANGAT SENSITIF'..

  kalau kita berfikiran terbuka, hal yg negatif pun kita boleh pusing jadi positif.. yg penting kita kena bijak untuk membuat penilaian..

  asyik nak hibuaran je susah jugak..

  BalasPadam