Followers

Rabu, Mac 17, 2010

Apabila darah terlalu murah..

Salam.. Salam Sejahtera..

Negara kita seringkali mengalami kekurangan bekalan darah. Bagi mengatasi masalah ini maka diadakan aktiviti menderma darah.

Namun begitu, di negara jiran kita iaitu Thailand suasana begitu berbeza kerana di sana mereka 'menderma darah' untuk melakukan demonstrasi dan melontarkan darah mereka kepada Rumah Kerajaan. Sungguh pelik.

Kumpulan Baju Merah di Thailand bertindak sedemikian bagi memaksa kerajaan di bawah pimpinan Perdana Menteri Abhisit Vejjajiva membubarkan parlimen.

Akhbar juga melaporkan bahawa penunjuk perasaan telah membaling bungkusan yang dipercayai mengandungi darah ke arah kediaman rasmi Perdana Menteri Thailand. Mereka bukan sahaja membaling bungkusan yang mengandungi darah tetapi turut mencurahkan darah ke atas jalan di hadapan kediaman rasmi Perdana Menteri.

Seperti yang dikatakan oleh rakan-rakan saya, itu adalah demokrasi. Ya sememangnya itu adalah demokrasi tetapi demokrasi yang mendatangkan masalah besar kepada ekonomi negara.

Pada saya tindakan 'menderma darah' dan membuang darah itu adalah tindakan yang sia-sia dan merugikan, akan tetapi atas nama demokrasi saya menghormati hak mutlak mereka melakukan sedemikian.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan