Followers

Ahad, Mac 28, 2010

Jawatan Presiden MCA milik Dr. Chua Soi Lek..

Salam.. Salam Sejahtera..

Seperti yang di jangka, ahli politik veteran daripada Johor memenangi pemilihan jawatan Presiden MCA yang diadakan pada hari ini.

Datuk Seri Dr. Chua Soi Lek memenangi jawatan Presiden MCA dengan mengalahkan penyandang iaitu Datuk Seri Ong Tee Keat dan mantan Presiden, Tan Sri Ong Ka Ting.

Datuk Seri Dr. Chua Soi Lek memperolehi undi sebanyak 901 undi, manakala pencabar terdekat beliau yang juga mantan Presiden MCA Tan Sri Ong Ka Ting memperoleh 833 undi, dan penyandang Presiden MCA Datuk Seri Ong Tee Keat mendapat 578 undi.

Bagi saya kemenangan Datuk Seri Dr. Chua Soi Lek dengan majoriti tipis sebanyak 68 undi itu bukanlah sesuatu yang mengejutkan. Hal ini kerana beliau pernah meletak kesemua jawatan di dalam parti MCA dan meletak jawatan sebagai Menteri Kesihatan kerana penyebaran DVD skandal seks beliau di sebuah hotel yang terkenal di Batu Pahat. Keberanian beliau mengaku terlibat di dalam skandal seks itu amat dikagumi.

Pada saya penyebaran DVD tersebut adalah untuk mematikan nyawa Datuk Seri Dr. Chua Soi Lek di dalam politik. Akan tetapi sebenarnya saya melihat walaupun beliau telah meletak kesemua jawatan tetapi beliau masih mempunyai pengaruh yang amat besar di dalam MCA. Buktinya beliau tidak kembali bertanding di kerusi Parlimen Labis tetapi mampu meletakkan anaknya iaitu YB. Chua Tee Yong sebagai calon dan memenangi kerusi Parlimen Labis, Johor.

Kini persoalannya sekarang adakah isu moral akan kembali menjadi tajuk utama di media-media yang tidak sehaluan dengan kerajaan? Saya rasa sudah tentu tidak kerana jika mereka boleh menerima perlakuan EXCO Selangor mengapa tidak Dr. Chua Soi Lek?

Persoalannya di sini ialah adakah Datuk Seri Dr. Chua Soi Lek akan mampu meletakkan MCA kembali kuat seperti dahulu? Adakah seluruh ahli MCA akan kembali bersatu? Kita tunggu dan lihat..

Diharapkan gandingan di antara Datuk Seri Dr. Chua Soi Lek selaku Presiden MCA bersama-sama Datuk Seri Liow Tiong Lai mampu mengembalikan kestabilan MCA. Walaupun barisan kepimpinan baru yang ada di dalam MCA ini adalah cantuman daripada 'puak-puak' yang bertelagah, tetapi tidak mustahil untuk mereka kembali bersatu jika sekiranya ketua yang menang itu tidak menaruh dendam terhadap mereka yang berada di bawah.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan