Followers

Isnin, Mac 01, 2010

Keluarlah dari situ.. Jadilah Bebas berpendirian..

Salam.. Salam Sejahtera..

Sindrom keluar parti yang dialami oleh Parti Keadilan Rakyat semakin menular dan nampaknya semakin sukar di kekang oleh pemimpin atasan parti.

Jika sebelum ini kita dapat melihat beberapa pemimpin PKR yang berstatus Yang Berhormat (YB) seperti Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Changkat Jering dan Behrang keluar daripada PKR serta menjadi wakil rakyat Bebas dan 'mesra' kepada Barisan Nasional.

Kemudian kita disajikan dengan berita yang berkenaan dengan keluarnya beberapa 'orang kuat' PKR. 'Orang kuat' itu boleh jadi orang yang pernah suatu ketika rapat dengan pemimpin PKR itu sendiri. Contohnya Saudara Ezam Mohd Noor dan beberapa orang lagi.

Semalam 28 Februari 2010, Saudara Fairus Khairuddin yang juga mantan Timbalan Ketua Menteri 1 Pulau Pinang mengumumkan keluar daripada PKR dan menyertai UMNO dan Barisan Nasional. Fairus juga merupakan bekas ADUN Penanti yang 'terpaksa' berkorban demi PKR atas arahan pucuk pimpinan parti. Menariknya di sini ialah pengumuman keluar PKR itu dilakukan di dalam majlis perjumpaan kepimpinan tertinggi Pertubuhan Silat Seni Gayong Malaysia (PSSGM).

Sebelum itu juga kita turut melihat seorang pemimpin yang berpengalaman iaitu Ahli Parlimen Bayan Lepas YB. Datuk Seri Zahrain Mohamaed Hashim turut keluar PKR dan menjadi wakil rakyat Bebas.

Hari ini 1 Mac 2010, seorang lagi pemimpin PKR iaitu YB. Tan Tee Beng yang juga merupakan Ahli Parlimen Nibong Tebal mengumumkan keluar PKR dan menjadi wakil rakyat Bebas. Nampaknya jangkaan awal yang di buat oleh ayahanda saya ketika berbincang mengenai perkara ini sudah menjadi kenyataan.

Mungkin selepas ini akan ada lagi wakil rakyat yang berstatus Ahli Parlimen daripada PKR akan keluar parti dan menjadi wakil rakyat Bebas. Nampaknya 'kelab' Wakil Rakyat Bebas yang diperkatakan oleh Ahli Parlimen Pasir Mas Datuk Paduka Ibrahim Ali mungkin boleh menjadi kenyataan. Biarlah orang melabel yang Bebas ini sebagai 'Katak', asalkan mempunyai pendirian dan asas perjuangan yang kental tidak seperti lalang.

Tiada keBebasan mutlak..

2 ulasan:

  1. diharap Y.B "bebas" ini akan bersama BN...

    BalasPadam
  2. mudah-mudahan macam tu la.. yang penting prinsip tetap prinsip.. kalau betul katakan betul, jangan asyik nak bantah sudah la..

    BalasPadam