Followers

Isnin, Mac 08, 2010

Ulama Politik = Sekular? Cakap tak serupa bikin..

Salam.. Salam Sejahtera..

KOTA BHARU: Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Aziz Nik Mat semalam, menyifatkan Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria, kini lebih layak digelar sebagai ejen Umno, bukannya seorang mufti.

Beliau berkata, kemuliaan Harussani sebagai mufti kini sudah hilang, apabila didapati terus terbabit dengan politik dengan berjubahkan seorang mufti.

"Jika mufti (Harussani) sendiri sanggup turun melaksanakan urusan berkaitan politik, ertinya beliau beranggapan tugasnya sebagai mufti juga meliputi tugas politik. Adakah bagi beliau, politik dan agama mesti selari, tidak boleh berpisah?

"Dalam kes ini, beliau (Harussani) sudah menjadi ejen Umno dan hilang kemuliaan seorang mufti kalau merelakan diri menjadi ejen, apatah lagi menjadi ejen sebuah parti politik sekular," katanya dalam satu kenyataan yang dikeluarkan menerusi akhbar dalam talian pembangkang itu. - Berita Harian (klik)

Secara peribadi saya berpendapat apa yang dilakukan oleh Mufti Perak iaitu Tan Sri Harussani Zakaria itu adalah tepat seperti mana yang dilaung-laungkan oleh pihak yang mengatakan bahawa agama Islam dan politik itu tidak boleh dipisahkan.

Tan Sri Harussani adalah merupakan seorang Mufti yang paling lama berkhidmat. Jangan hanya sesuatu yang tidak menyebelahi kita maka kita mengambil keputusan menghina beliau.

Secara peribadi juga saya melihat tindakan yang dilakukan oleh Tan Sri Harussani itu bukanlah sebagai satu campur tangan tetapi sebagai nasihat dan cadangan daripada seorang ulama. Adakah dengan hanya memberikan nasihat dan pandangan maka itu boleh dikatakan sebagai menjadi agen kepada UMNO? Sungguh tidak bijak pendapat yang dikeluarkan itu.

Saya sendiri sudah mendengar kisah mengenai cadangan penubuhan kerajaan negeri Perak di antara BN/UMNO dengan Pas selepas pilihanraya umum ke-12 lalu. Cuma cerita tersebut tidak diceritakan sendiri oleh 'tuan badan' itu sendiri kepada umum.

Nampaknya kebenaran itu sesuatu yang pahit untuk di terima oleh ulama di sebelah sana. Pekung semakin terbuka luas di pihak mereka yang mempermain-mainkan agama.

2 ulasan:

  1. Itu lah kisah antara seorang ulamak dan seekor Iblis jahanam.

    Teka mana satu Iblis....

    BalasPadam
  2. biarlah mereka yang menentukan siapa ulama dan siapa iblis..

    BalasPadam