Followers

Jumaat, Mac 26, 2010

Drama bersiri - "Sah... Tidak Sah..."

Salam.. Salam Sejahtera..

Drama "Sah... Tidak sah...". Adakah ini drama semasa pernikahan? Oh sudah tentu tidak...

Suatu ketika kita dipaparkan di dalam akhbar dan televisyen mengenai sah atau tidak sah mengenai suatu isu yang berkaitan dengan tindakan Saidul Bukhari yang bersumpah di dalam masjid bagi membuktikan tuduhan liwat yang dilakukan terhadap seorang individu berstatus pemimpin itu adalah benar. - Datuk Seri Anwar Ibrahim - Ahli Parlimen Permatang Pauh dan Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat (PKR) - Ketua Pembangkang.

Seorang demi seorang mengeluarkan pendapat mengenai sumpah yang dilakukan oleh si Saiful itu. Ada yang mengatakan bahawa sumpah itu adalah benar, ada juga yang mempertikai sumpah yang dilakukan. Pertikaian sumpah yang dilakukan kerana tidak mengikut hukum syarak dan sebagainya. Di sini jugalah bermulanya babak-babak yang memaparkan kepada umum siri "sah dan tidak sah" yang dikeluarkan oleh 'alim ulama'.

Drama "sah dan tidak sah" ini kemudiannya berlarutan di dalam siri rampasan kuasa oleh Barisan Nasional (BN) di negeri Perak. BN mengambil alih pentadbiran kerajaan negeri daripada pakatan kerajaan DAP, PKR, dan Pas yang membentuk Pakatan Rakyat (PR). - PR masih belum didaftarkan secara sah.

BN mengambil alih Perak daripada PR selepas 2 orang Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) PKR keluar daripada parti dan menyokong BN. Seorang ADUN DAP juga keluar parti dan menyatakan sokongan kepada BN.

Drama di Perak ini juga kita dipaparkan jalan cerita yang tidak lekang memperkatakan kerajaan BN yang di bentuk itu "sah dan tidak sah". Selain itu Sidang Dewan Undangan Negeri Perak juga dikatakan sebagai "sah dan tidak sah". Tidak terkecuali 'Persidangan Bawah Pokok' yang diadakan oleh bekas kerajaan - Pakatan Rakyat. - Cerita Laksamana Do Re Mi.

Kini yang terbaru kita dipaparkan juga di dalam akhbar mengenai "sah dan tidak sah" yang berlaku di negeri Kelantan. Hal ini adalah berkenaan dengan kemelut perlantikan dua orang Pemangku Raja. Seperti kita sedia maklum Sultan Kelantan kini sedang gering dan Tengku Mahkota Kelantan di lantik sebagai Pemangku Raja.

Drama "sah dan tidak sah" yang berlaku di Kelantan adalah berkenaan dengan perlantikan Tengku Abdul Aziz Tengku Mohd Hamzah sebagai Pemangku Raja Kelantan yang baru bagi menggantikan Tengku Mahkota Kelantan yang digugurkan.

Kita semua belajar mata pelajaran sejarah di sekolah. Kita juga mengetahui bahawa Inggeris, Belanda, Siam masuk campur urusan hal-hal negeri-negeri Melayu kerana berlakunya perebutan takhta kerajaan.

Di Johor, selepas kemangkatan Almarhum Sultan Iskandar ibni Almarhum Sultan Ismail peralihan kuasa kepada Tunku Mahkota Johor ketika itu berjalan lancar, Alhamdulillah. Tidak ada kisah perebutan takhta kerajaan seperti mana yang tercatat di dalam lipatan sejarah.

Walau apa pun, kita berada di dalam negara yang demokrasi walau pun ada yang mengatakan negara ini tidak demokrasi tetapi pada saya Malaysia tetap demokrasi. Dengan demokrasi yang ada itulah maka pada saya setiap orang berhak untuk berkonflik di antara satu sama lain. Kerana apa? Kerana itu adalah hak mereka.

Berfikirlah secara waras sebelum dikenakan tindakan tegas.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan