Followers

Sabtu, Mac 13, 2010

Jangan nafi hak Melayu bersatu..

Salam.. Salam Sejahtera..

Pertubuhan-pertubuhan bukan kerajaan atau Non-Governmental Organization (NGO) yang bersifat perkauman seharusnya tidak dibenarkan wujud kerana tidak seiring dengan gagasan 1 Malaysia Perdana Menteri YAB. Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak.

Inilah di antara kata-kata daripada beberapa pihak sama ada daripada rakan saya mahupun pihak-pihak yang tidak suka melihat orang Melayu bersatu di bawah sebuah pertubuhan.

Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia atau Perkasa adalah merupakan sebuah NGO yang cukup popular dan mendapat sambutan hangat daripada banyak pihak khasnya golongan muda hari ini. Perkasa sebuah NGO yang berjuang demi agama, bangsa dan tanah air. Perkasa diterajui oleh YB. Ibrahim Ali yang juga Ahli Parlimen (Bebas) Pasir Mas, Kelantan.

Kita pernah mendengar beberapa pihak berasa tidak senang dengan bersatunya orang Melayu di dalam sesebuah pertubuhan. Kita abaikan dahulu UMNO dan Pas kerana kedua-dua pertubuhan ini berideologikan perjuangan politik yang telah termaktub di dalam perjuangan hakiki mereka.

Rakan saya mengutarakan beberapa pandangan yang mengatakan bahawa NGO Melayu seperti Perkasa itu berbau perkauman. Saya hanya menjawab bahawa selama ini orang Melayu tidak pernah mempertikai NGO-NGO yang berasaskan kepada kaum-kaum tertentu di negara ini, jadi mengapa mereka perlu gentar dengan kewujudan NGO-NGO Melayu?

Dimanakah untuk kita melihat bahawa adanya orang Melayu yang berjuang untuk membela nasih kaum-kaum lain? Ada tapi agak sukar kerana mungkin ada kepentingan tertentu.

UMNO parti yang berjuang demi orang Melayu-Islam, MCA berjuang untuk orang Cina, MIC berjuang untuk orang India, PBB untuk bumiputera Sarawak, dan terdapat beberapa lagi parti komponen Barisan Nasional. Inilah contoh terbaik yang saya hujahkan kepada rakan saya itu.

Sememangnya UMNO berjuang untuk Melayu dan begitu juga dengan MCA, MIC dan sebagainya untuk kaum masing-masing. Tetapi harus di ingat bahawa mereka ini bergabung di bawah satu bumbung iaitu Barisan Nasional bagi memperjuangkan kepentingan kaum masing-masing.

Jika wujud satu parti yang berbilang kaum sudah tentu ia akan turut mewujudkan beberapa biro untuk bertanggungjawab terhadap kaum-kaum tertentu. Barisan Nasional wujud sebagai satu wadah memperjuangkan nasib kesemua kaum di negara ini. Kesemua parti komponen berhak bersuara di dalam Barisan Nasional.

Apa yang diamalkan oleh Barisan Nasional inilah yang telah berjaya menjadikan ia sebagai sebuah parti pemerintah yang berjaya mentadbir negara dengan begitu lama. Parti-parti pembangkang suatu ketika pernah cuba meniru konsep Barisan Nasional ini dengan menubuhkan Barisan Alternatif, akan tetapi cubaan itu gagal. Kini mereka kembali dengan sebuah pakatan iaitu Pakatan Rakyat. Nampaknya pakatan ini mendapat sambutan daripada rakyat Malaysia. - kini sokongan semakin terhakis.

Wajar atau tidak NGO-NGO Melayu diwujudkan? Jawapannya sudah tentulah wajar. Sebuah pertubuhan bukan Melayu boleh menyuarakan bantahan kepada kerajaan apabila kerajaan ingin mewujudkan Sekolah Wawasan suatu ketika dahulu dan pertubuhan bukan Melayu itu berjuang demi mempertahankan bahasa ibunda mereka.

Mengapa kini apabila orang Melayu bercakap sesuatu mengenai bangsanya sendiri maka itu akan di label sebagai perkauman? Keris di hunus seumpama melancarkan perang kepada bukan Melayu dan dengan tidak bijak ada pula pihak yang menjadi batu api dalam perkara tersebut dan telah menyebabkan si penghunus keris itu terpaksa memohon maaf kerana salah faham yang jelas menunjukkan kejatuhan maruah yang cukup memalukan.

Saya agak gentar untuk menulis mengenai Melayu kerana tidak mahu di gelar sebagai memiliki sikap perkauman yang menebal. Biarlah mereka yang bukan Melayu bercakap mengenai bangsa mereka kerana itu bukanlah sesuatu yang berkaitan dengan perkauman. Biarlah mereka menghina Melayu kerana mereka adalah minoriti yang memang boleh diberikan hak untuk menghina majoriti. Adakah ini benar??? Tepuk dada tanyalah hati...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan