Followers

Rabu, November 18, 2009

MCA = Maanyaaaak Crisis Aaaaaaaa.....

Salam.. Salam Sejahtera.. Salam Perpaduan.. Salam 1 Malaysia..

Media hari ini melaporkan mengenai krisis dalaman MCA.

Saya sebenarnya tidak berminat hendak menulis mengenai MCA kerana saya bukanlah ahli MCA. Akan tetapi memandangkan saya adalah rakyat Malaysia dan berada dalam lingkungan 1 Malaysia maka saya berpegang kepada kebebasan untuk menulis dan mengemukakan pandangan.


MalaysiaKini

Jawatankuasa pusat (CC) MCA - selepas mengadakan undian - menolak mesyuarat agung luar biasa (EGM) 28 November, manakala sembilan penyokong Datuk Seri Liow Tiong Lai digugur daripada majlis presiden.

Jawatankuasa itu memutuskan EGM yang dicadangkan itu, dan resolusinya untuk mengadakan pemilihan baru parti adalah cacat dan bercanggah dengan perlembagaan parti.

Keputusan untuk menolak EGM itu dibuat selepas undian dijalankan di mana 23 anggota CC menolak EGM itu, 10 menyokong dan dua berkecuali.

Cadangan untuk mengadakan EGM itu dibuat oleh kumpulan yang menyokong Datuk Seri Liow Tiong lai. Mereka menentang pelan damai Ong dan Datuk Seri Dr Chua Soi Lek.

Mesyuarat CC itu juga memutuskan untuk merombak semula majlis presiden, dengan menggugurkan penyokong setia Liow - Datuk Wee Ka Siong dan ketua Wanita, Datin Paduka Chew Mei Fun.

Mereka adalah antara sembilan penyokong Liow yang digugurkan daripada menganggotai majlis presiden.

Kini hanya tinggal Liow sahaja tanpa seorang pun penyokongnya, yang menganggotai majlis tersebut.

Manakala empat daripada pengganti mereka adalah terdiri daripada penyokong Ong dan Chua.

Dalam reaksinya, Liow berkata beliau kecewa dengan keputusan parti menggugurkan penyokongnya daripada menganggotai majlis presiden.

*************************************************

Secara peribadi saya melihat krisis MCA ini tidak akan selesai dalam tempoh masa yang terdekat.

Sebenarnya kemelut ini tidak akan berpanjangan jika EGM yang diadakan sebelum ini dihormati dan dipatuhi.

Para perwakilan EGM MCA sendiri telah membuat undi tidak percaya kepada Presiden parti dan menerima kembali bekas Timbalan Presiden ke dalam MCA tetapi tidak mengembalikan jawatan Timbalan Presiden kepadanya.

Sewajarnya Presiden MCA meletak jawatan sebagai Presiden tatkala mendapat undi tidak percaya daripada perwakilan parti.

Datuk Seri Ong Tee Keat wajar menghormati perwakilan yang menolak beliau sebagaimana tindakan Datuk Seri Chua Soi Lek yang berterima kasih kepada perwakilan MCA kerana menerima beliau kembali ke dalam MCA walaupun jawatan Timbalan Presiden tidak dikembalikan. DS Chua cukup tenang dalam perkara ini.

Pada saya kemelut MCA ini adalah berpunca daripada Presiden Datuk Seri Ong Tee Keat. Beliau mencari masalah apabila bertindak menyingkirkan DS Chua daripada jawatan Timbalan Presiden kerana skandal DVD Seks.

Sebelum MCA digantung pendaftaran dan diharamkan sebagaimana yang berlaku terhadap UMNO pada tahun 1988, eloklah kesemua kepimpinan MCA mengundurkan diri.

Contohilah tindakan yang pernah dilakukan oleh Tun Dr. Ling Liong Sik dan Tan Sri Lim Ah Lek suatu ketika dahulu.

Berundur untuk kebaikkan MCA.

Jika DS Chua Soi Lek kekal sebagai Timbalan Presiden MCA, ini bermakna beliau akan bertanding dalam pilihanraya umum. Beliau adalah liabiliti kepada Barisan Nasional. Beliau sepatutnya sudah pencen.

Saya tidak yakin DS Ong Tee Keat akan menang pilihanraya umum akan datang. Skandal Zon Bebas Pelabuhan Klang (PKFZ) masih belum selesai.

Langkah terbaik, berundur je la..

*Saya berkecuali dalam isu MCA walaupun Ketua Pemuda MCA Datuk Dr. Ir. Wee Ka Siong adalah Ahli Parlimen Ayer Hitam Johor. Berkecuali dan bebas mengkritik.

2 ulasan:

  1. MCA ni aku x brapa tau sgt la... tp aku pun ade dgr dorg ade byk kes... xtau la tul ker x? tp MCA pun mcm x bersatu jer..

    BalasPadam
  2. memang byk kes pun..nak tau kena rajin baca surat kabar la..

    BalasPadam